Descriere

An: 2016
Durată: 1 h 56 min
Vizualizări: 824
Arrival

    Arrival se prezintă, prin trailer, ca un alt film SF în care extratereștrii apar neinvitați la ușile planetei noastre. Din secunda următoare, omenirea așteaptă ocazia perfectă să lanseze primul atac după regula ,,first punch wins”. Tipic la Hollywood, rușii și chinezii (state parfumate de comunism) sunt primii care răspund cu intenții agresive oaspeților.

    Ceea ce face acest film special este faptul că abordează tema contactului extraterestru fără a se folosi în exces de focuri de armă, cadavre și extratereștri verzui cu arme laser. Adică renunță la un număr mare de stereotipuri greșite.

    Arrival aduce în prim plan fundamentul oricărei civilizații evoluate: capacitatea de a comunica, de a transfera experiență și informație printr-o formă de limbaj. 

    O avem în centrul atenție pe Louise Banks, expert lingvist, însărcinată cu misiunea de a obține răspunsul invadatorilor la întrebarea: ,,What is your purpose on Earth?”.

    În ciuda tehnologiei avansate, extratereștrii nu ne înțeleg limbajul. De altfel nici noi, chiar dacă am ajuns pe lună, nu știm ce vorbesc maimuțele. (Uneori nu ne înțelegem noi între noi). Asistată de fizicianul Ian Donnelly și de întreaga tehnologie grafică pusă la dispoziție de către stat, Louise reușește să decripteze, chiar dacă la nivel de grădiniță, limbajul străin. 

    Probabil plecând de la ideea că limba vorbită modifică modul creierului de a funcționa, limbajul creat de realizatorii filmului oferă niște atribuții cognitive greu de imaginat.

    Filmul te captivează prin tensiune, coloană sonoră formidabilă și sunetele atribuite speciei străine. Imaginea OZN-urilor este frumos gândită iar detaliile oferite pentru buna înțelegere a filmului pot părea, dar depinde de om, geeky. Importantă este starea pe care o ai atunci când îți propui să îl vizionezi.

    Chiar și așa, uneori comunicarea nu poate fi totul: ,,Trust me, you can, uh, understand communication and still end up single.”

Pro

    • O abordare diferită a subiectului invazie extraterestre
    • Pune în evidența importanța capacității de ,,a vorbi”, verbal sau în scris

Contra

    • Povestea sentimentală a personajului principal distrage de la subiectul principal
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme