Descriere

Operațiunea Vakyrie
An: 2008
Durată: 2 h 1 min
Vizualizări: 579
Valkyrie

Vezi online pe 

recenzie Valkyrie online pe HBO GO

Recenzie Valkyrie

 

    Mă îndoiesc că Adolf Hitler a avut parte de orice formă de înțelegere sau compasiune de când a reușit să își introducă numele, cu brutalitate, în cursul istoriei. Un minim de cunoștințe legate de Al Doilea Război Mondial îți confirmă că au fost chiar germani care au stat împotriva lui și au ținut să arate lumii că nu întreaga țara este supusă dorințelor Fuhrer-ului. Filmul Valkyrie redă cea mai aproape de reușită încercare de al asasina pe Adolf Hitler.

    În centrul planului se află Col. Claus von Stauffenberg, care a văzut, alături de mulți alți generali, eșecul care avea să se abată asupra nazismului odată cu debarcarea din Normandia. De pe front până în Ministerul de Război, a purtat dorința de a servi Germania, iar țara avea nevoie ca Hitler să dispară. În același minister se găseau suficiente persoane care ar fi dorit să conspire împotriva Fuhrer-ului. Stauffenberg vine cu ideea de a folosi planul Valkyrie pentru a da o lovitură de stat, însă pentru asta era nevoie ca asasinatul să reușească.

    Conspiraționiștii pregătesc o servietă explozivă pe care Stauffenberg și achiotantul său trebuie să o strecoare la unul dintre consiilei de război. Prima încercare eșuează. Cea dea doua, în care explozia a avut loc și lovitura de stat a fost pusă în mișcare, a avut nenorocul ca Hitler să scape nevătămat. 

    Această lovitură de stat eșuată a dus la 700 de arestări și 200 de execuții.

    Deznodământul deja cunoscut al încercării de asasinare face ca accentul filmului să cadă integral pe felul în care este spusă povestea. Trebuie să îți explice cum un astfel de complot a putut avea loc, fără a deveni un documentar prea lung și prea încercăt de sunete puternice cu o voce groasă care să nareze. Din fericire, Valkyrie nu întră în seria documentarelor.

    Există o încercare eșuată de a face trecerea de la limba germană la limba engleză chiar în debutul fimului, când Stauffenberg (jucat de Tom Cruise) scrie în propriul jurnal. Vocea și accentul american al actorului nu te duc deloc cu gândul la Germania nazistă. Din păcate întreg rolul nu se mulează așa cum ar trebui pe actorul americam, mult mai potrivit pentru filme de acțiune cu replici directe, motivaționale, care riscă să ajungă lozinci.

    Una peste alta, Valkyrie nu este un film de evitat. Arată organizarea meticuloasă a unui popor funcțional și sufletul înăbușit al unei țări conduse de un tiran. Tiranul, din fericire, astăzi nu mai este, dar poporul german este la fel de bine organizat.

    Dacă abia descoperi filmele despre al Doilea Război Mondial, îți recomandăm: Fury, Saving Private Ryan, The Imitation Game.

    Quote


    We have to show the world that not all of us are like him. Otherwise, this will always be Hitler's Germany.

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme