Descriere

Glorie
An: 1989
Durată: 2 h 2 min
Vizualizări: 751
Glory

Vezi online pe

Glory film online subtitrat pe Netflix

Recenzie Glory

 

    În această parte a lumii este de așteptat ca lumea să nu prezinte mare interes pentru Războiul Civil American, iar filmul Glory să nu fi atras vizionări din acest punct de vedere. Totuși, în pofida faptului că acțiunea se petrece în vremea Războiului Civil, filmul urmărește redă cum percepția față de oamenii de culoare a început să se schimbe în teritoriul american. 

    Acțiunea din Glory pornește în plinul războiului, cu o scenă care ilustrează modul în care războiul era purtat în acele vremuri. Muschetele erau la început, aveau bătaie scurtă, iar încărcarea se făcea turnând praful de pușcă în țeava de tragere. Rober Shaw, personajul prin ai cărui ochi vedem evenimentele, cade rănit și asistă neputincios la masacrul de pe câmpul de luptă. 

    Este trimis acasă în Boston pentru a-și vindeca rănile. În acea perioadă participă, încă rănit, la o adunare politică unde se discută probleme de război și se hotărăște înființarea unui regiment alcătuit din soldați de culoare. Shaw este pus la conducere. 

    Voluntarii, cu toții foști sclavi, se înscriu rapid și se formează 54th Regiment of Massachusetts Volunteer Infantry. Acum Colonelul Rober Shaw trebuie să-și disciplineze regimentul, să îi unească și să îi învețe tactici de luptă pentru front.

    Câtă vreme regimentul se află în stagiul de pregătire, aflăm despre lipsa de încredere pe care armata o avea în oamenii de culoare, despre planurile de a nu îi trimite niciodată la luptă și despre alte forme pe care rasismul le capătă. Colonelul Shaw se va atașa de oamenii lui și face tot posibilul să schimbe felul în care regimentul lui este privit.

    Filmul se încheie cu moarte întregului regiment, fără a menționa că activitatea 54th Regiment of Massachusetts Volunteer Infantry a schimbat mentalitatea armatei americane și au normalizat recrutarea oamenilor de culoare.

    Glory este un film care se coace lent, parcă ezitând mișcări decisive. Faptul că vedem filmul prin personalitatea lui Shaw, ca reprezentant al atitudinii rasiste a albilor, ne oferă o perspectivă despre felul în care percepția asupra negrilor se schimbă pe măsură ce își dovedesc capacitățile.

    Este un film de văzut în liniște, într-o seară de calm și răbdare.


    Quote

    There's more to fighting than rest, sir. There's character. There's strength of heart. You should have seen us in action two days ago. We were a sight to see!

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme