Descriere

Gambitul Reginei
An: 2020
Durată: 6 h 35 min
Vizualizări: 868
The Queen's Gambit

The QUeens gambit onlineDespre The Queen's Gambit

    

    Venim în America anilor '50. O fată de 9 ani își pierde singurul părinte implicat în viața ei, adică mama, într-un accident de mașină. Rămasă fără tutore, este trimisă la o casă de copii. Aici se atașează de o colegă ceva mai mare, Jolene, și descoperă șahul prin intermediul omului de serviciu. Tânăra Beth își descoperă talentul nativ în jocul celor 64 de pătrățele.

   The Queen's Gambit este o mini-serie de 7 episoade, a câte 55-60 minute per episod.

 

Episodul Pilot vs Restul Serialului

 

    Primul episod ne introduce rapid în viața lui Beth din ziua în care a ajuns la casa de copii, iar elementul miraculosului se atașează de ea din primele cadre: a supraviețuit fără nici o zgârietură.

    Anostul orfelinatelor este clar. În acele vremuri copii primeau, pe lângă un complex de vitamine, un sedativ pentru a-i menține obedienți și calmi. Într-o formă sau alta, fiecare dintre ei a devenit dependent de acel sedativ.

    Accidental îl găsește pe îngrijitor jucând șah de unul singur la subsol. Acesta acceptă să o învețe jocul și oricât de ciudat ar suna, în câteva partide pierdute, omul realizează că fetița este un geniu al șahului.

    Nu este cel mai bun prim episod, însă stabilește nivelul de plecare al serialului. De aici încolo, lucruri merg din ce în ce mai bine.

 

Și dacă vrei să știi mai multe, but no spoilers

 

    Fiindcă este vorba despre șah, The Queen's Gambit are mulajul serialelor sau filmelor sportive. La urma urmei șahul este, și a fost dintotdeauna, sportul minții. Și tocmai aici excelează, prin faptul că ridică tensiunea partidelor de șah la adrenalina celor mai celebre competiții sportive fizice.

    Modul în care sunt luate cadrele, jocul actorilor, chiar muzica alternând cu liniștea oferă fiecărei mutări de piesă o tesiune pe care, în lumea reală, numai adevărații pasionați ai jocului o pot simți. Dacă filmul Ford vs Ferrari a făcut să-ți pese de cine a câștigat cursa Le Mans în 1966, The Queen's Gambit o să facă să-ți pese dacă Beth Harmon ajunge sau nu Mare Maestru al șahului.(chiar dacă povestea serialului este fictivă și se inspiră din cartea cu același nume a lui Walter Tevis).

    Serialul abordează și teme mai serioase, cum ar fi patriarhatul din lumea șahului, dominat exclusiv de bărbați. În aceeași manieră asta aduce și o mică sincopă în realitate, căci în ascensiunea ei Beth Harmon nu întâlnește nici un fel de discriminare, lucru care nu pare atât de credibil într-o Americă a anilor '60.

    Personal, chiar dacă nu sunt de departe un mare jucător de șah, am apreciat și toată tehnica din spatele jocului. Am savurat tacticile și metodele de pregătire pentru a deveni un șahist mai bun. Aparent, nu trebuie să fii un geniu înăscut pentru a fi un foarte bun jucător.

    

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme