Descriere

30 de ani și 15 minute
An: 2020
Durată: 2 h 35 min
Vizualizări: 1233
30 de ani și 15 minute

Vezi online pe:

30 de ani și 15 minute film online

Recenzie 30 de ani și 15 minute

    Cu ceva ani în urmă nimeni nu auzise de antreprenorul Ștefan Mandachi, cel care a produs și regizat 30 de ani și 15 minute. Această inițiativă cinematografică poate părea o extravaganța a unui om reușit în industria HoReCa, dacă nu ar avea în spate anii lui de trudă și o frustrare pe care o împărtășește cu un popor întreg: „Domn`le, n-avem drumuri!”

    Într-un stat proaspăt ieșit din comunism și cu pretenții democratice, capitaliste, infrastructura ar fi trebuit să fie una dintre prioritățile conducerii. O infrastructură bine dezvoltată și pusă la punct înseamnă 2 lucruri: prosperitate economică și siguranța participanților la trafic.

    Din 1989 până în 2019 în provincia istorică a Moldovei nu s-a construit nici măcar un metru de autostradă. Din 1989 până în 2019 s-au făcut promisiuni pentru mii de kilometri de drumuri de mare viteză. În același interval de timp au murit aproximativ 70.000 de oameni.

    Promisiunile politice s-au dovedit a fi minciuni la scară largă, însă metru de autostradă s-a încăpățânat să apară. Undeva în județul Suceava, Ștefan Mandachi inaugurează primul metru de autostradă. Construit din fonduri proprii, pe o bucată de pământ care nu mai aparține statului, acel metru de asfalt devine un simbol care unește o țară.

    Se dă startul unui protest scurt, organizat, susținut chiar și de președinte: pe data de 15 martie 2019, la ora 15:00, timp de 15 minute mai multe firme își sistează activitatea pentru 15 minute. Țara este solidară. Metrul de asfalt unește kilometrii de suflete. 

   Uniunea, însă, se dezintegrează la fel de repede precum asfaltul prost după o iarnă grea. Acolo unde frustrarea unește, și nu visul, lucrurile nu sunt menite să țină. Frustrarea, odată refulată, tinde să dispară. Visul în schimb, orice i-ai face, se manifestă până devine realitate.

    Documentarul 30 de ani și 15 minute ne arată gropile din conducerea țării, banda îngustă pe care suntem forțați să circulăm, în șir indian, înainte. Șoselele sunt și ele, oarecum, metaforă a ființei noastre comune.

    Pus la un loc cu 30 de ani de democrație și documentarul Colectiv, se formează o imagine destul de amplă asupra sănătății naționale, ținând cont că sănătatea se referă și la fizic, și la mental.

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme