Descriere

30 de ani de democrație - documentar Recorder
An: 2019
Durată: 3 h 0 min
Vizualizări: 831
30 de ani de democrație - Documentar Recorder

Vezi online pe:

30 de ani de democrație - documentar recorder

 

    Jurnaliștii de la Recorder au demonstrat întotdeauna faptul că lucrează pentru cititori și pentru dreptul populației la o informație corectă. Dacă vrei să vezi cum se scrie istoria României în adevăratele ei culori, să-i cunoști cetățenii atunci când se adună în mase, site-ul sau canalul lor de YouTube îți pun la dispoziție, uneori, chiar mai mult adevăr decât poți duce.

    Documentarul 30 de ani de democrație este materialul lor cel mai amplu dezvoltat. El cuprinde elementele cheie ale istoriei democrației românești în primii 30 de ani de după revoluția de la 1989. 

   Revoluția este momentul cheie din două puncte majore de vedere. În primul rând, căderea regimului comunist era inevitabilă datorită tensiunilor acumulate. Era un fel de renaștere pe care poporul român și-o dorea. Istoria trebuia să-și joace cărțile, iar răbdarea românilor ajunsese la climax.

    Trezit peste noapte, poporul nu a realizat că este înșelat de una dintre laturile libertății, responsabilitatea.Chiar dacă libertatea fusese obținută prin sacrificiul a 1000 de vieți, mulți cetățeni erau puși pentru prima dată în fața democrației. Nevoia asumării bruște și noutatea democrației în secolul XX i-a pus astfel în fața întrebării inevitabile: Acum,ce facem? Încotro?

     Orbecăind pe un teritoriul necunoscut, încrederea s-a îndreptat către singurul om care părea că știe ce trebuia făcut, Ion Iliescu. Toate celelalte elite police, revenite din exil sau eliberate din închisori, au fost considerate nepotrivite din cauza absenței lor. După 45 de ani de comunist, în fruntea țării aveau să rămână fost comuniști.

    În celelalte planuri, România începe să cunoască forme de capitalism pentru care nu era pregătită. Se începe bișnița: afaceri întregi se dezvotă prin adaosuri comerciale uriașe, nu exista impozit pe profit, fabricile și producțiile țării sunt privatizate.

    Pe măsură ce istoria se scurge în durata celor 3 ore ale documentarului, îți vei da seama că și tu ai fost, cel puțin cu unele dintre ele, contemporan.

    Lucrul încă o dată trist pe care îl observăm este această abudență de realizări cinematografice bazate pe insuccesele noastre ca popor. 

    30 de ani și 15 minute, documentar realizat de antreprenorul Ștefan Mandachi, completeză cu informații despre catastrofele umane și economice pe care le trăim din cauza lipsei infrastructurii.

  Colectiv, primul film românesc nominalizat la Oscar, tratează dezastrul întâmplat la clublu Colectiv din cauza neconformităților legale ale clădirii. În el vedem corupția, nepotismul și toate incapacitățile întregului nostru sistem medical. 

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme