Descriere

Colectiv
An: 2019
Durată: 1 h 49 min
Vizualizări: 1060
Colectiv

Collective poate fi vizionat online pe

Colective Film regizor Alexander Nanau

Recenzie Collective

 

    Tragedia petrecută la clubul Colectiv din București este probabil singurul eveniment din istoria contemporană a României până la pandemia care a dezvăluit cât se poate de clar disfuncționalitățile sistemului de sănătate, corupția și putregaiul din sistemul românesc.

    Clubul nu avea autorizație de incendiu, autorizație de construcție sau certificat de urbansim. Ca să împacheteze frumos aceste nereguli, totul era învelit într-un material foarte inflamabil, iar sistemul de ventilație era aproape degeaba. Pe urmă știm că peste tot în țară, cel puțin pentru o vreme, controalele pompierilor s-au înăsprit. 

    Filmul documentar care poartă numele clubului reamintește de neregulile din sistemul sanitar descoperite atunci. Face asta prin ochii celor care și-au riscat binele pentru a expune corupția.

    Cătălin Tolontan, pe atunci redactor la Gazeta Sporturilor, urmărește îndeaproape și în timp real(în acea vreme) felul în care întreg sistemul de sănătate se îngrijește de persoanele ajunse în stare gravă la spital în urma incendiului. Dezinfectanți lungiți până la inutilitate, un minister care face tot posibilul să mușamalizeze realul, transferuri târzii, amenințări venite prin serviciul de informații.

  Filmul Collective este un documentar care urmărește problemele cu adevărat reale și urgente ale democrației românești. De la pacient, asistent, medic și ministru, calcă pas cu pas pe urmele moștenirii comuniste vie până în prezent. Surprinde neputința, mascată sub o formă de uimire, generației de la care se așteaptă schimbare: ,,Și cum naibii se poate rezolva chestia asta? Cum au ajuns spitalele în halul ăsta?”

    Este o porție de adevăr care te lasă fără vorbe, te umple de revoltă, te sapă până la lacrimi. Un documentar care te înconjoară de oglinzi, grăiește necenzurat, taie în iluzii și arată dezastrul care are loc atunci când luăm de bun adevărul personal în detrimentul adevărului.

    26 de persoane decedate în incinta clubului, 1 persoană decedată în drum spre spital, 33 de persoane decedate din cauza infecțiilor, condițiilor proaste, declarațiilor false.

   Colac peste pupăză, la final aflăm că nici reacția noastră, a poporului, nu se ridică nicăieri deasupra celor responsabili de întreaga tragedie. 

    În lumea cinematografică, filmul Collective al lui Alexander Nanau este primul film românesc dublu nominalizat la Oscar. Vedem imagini din redacția ziarului, munca de pe teren, cabinetul Ministerului Sănătății, oameni care își riscă poziția în sistem pentru a ieși înainte și a spune adevărul. Ca o paralelă, urmărim noua viața a unei tinere femei cu arsuri pe o mare parte a corpului.

  

    Quote:


    „Dacă nu spunem lucrurilor pe nume, suntem complici.”

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme