Descriere

Întuneric
An: 2017
Durată: 0 h 0 min
Vizualizări: 1850
Dark

Dark poate fi vizionat online pe

Dark serial online

 

Despre Dark

    Serialul se deschide cu un discurs despre iluzia timpului: ,,Ieri, azi și mâine nu sunt consecutive” și un act de sinucidere pe 21 iunie 2019.

    Câteva luni mai târziu, pe 4 noiembrie 2019, vedem comunitatea orașului german Winden speriată din cauza dispariției unui copil, descoperim oameni cu măști, secrete și un fiu încă afectat de sinuciderea tatălui. Lucrurile par să curgă în monotonia specifică orașelor mici, până când dispariția unui al doilea copil, Mikkel, începe să agite spiritele. 

   Dark devine cu adevărat interesant atunci când introduce călătoria în timp, cu linii cronologice mult mai complicate decât obișnuitele călătorii din Back To The Future sau universul Marvel. Aici călătoria în timp presupune alte condiții și pare a urma linii logice oarecum mai simple, dar care permit complicarea firului narativ cu mult mai mult. Această producție Netflix este dificil de rezumat.

Episodul Pilot vs Restul Serialului

    Episodul Pilot pregătește terenul pentru direcția complicată spre care se îndreaptă serialul cu adevărat. Cunoaștem personajele principale și familiile în jurul cărora se vor înfășura firele acțiunii. Înțelegem din start că este vorba de iregularități în cronologie sau în felul în care percepem noi cronologia, deci să fim pregătiți ca lucrurile să cotească în altă direcție decât credem.

    Îl cunoaștem pe Jonas, dar abia mai târziu aflăm cum a contribuit la dispariția lui Mikkel. Pe linia temporală a episodului pilot, poliția pleacă în căutarea lui Mikkel însă găsesc, nu departe de locul dispariției, cadavrul unui alt copil despre care nu știau nimic.

  Dark continuă când personajele descoperă că pot călători în timp, când realizează că Mikkel nu trebuie salvat și că trebuie făcut orice pentru a opri apocalipsa. Există șanse ca atunci când termini ultimul episod să încerci în continuare să îți explici tot ce s-a întâmplat.

 

Și dacă vrei să știi mai multe, but no spoilers

 

    Chiar dacă nu ești un mare fan al serialelor injectate cu SF, Dark este totuși o producție la care ai putea face o excepție din alte puncte de vedere.

    Povestea și cronologia se complică pe măsură ce episoadele curg, iar adevărul și explicațiile vor fi mult mai ușor de pus cap la cap abia spre finalul sezonului trei. Dar aste te face să urmărești serialul cu atenție, parcurgând distanța către înțelegere cu foarte puțin în plus față de ceea ce reușesc personajele să princeapă în aceeași durată a unui episod. 

    Lucrurile se întâmplă într-o lumea distopică, într-o perioadă de aproape 100 de ani, înainte și înapoi în timp, în bucle de 33 de ani. Cele mai multe personaje își vor întâlni atât corespondenții mai tineri, cât și cei bătrâni. Se va ajunge în punctul în care, în aceeași cameră, vor fi 4 versiuni ale aceluiași personaj. E cumva echivalentul german la cum s-ar zice la noi: Joac-o p-asta! 

    Dark este plin cu simboluri, teorii ale timpului, spațiului, ale necesităților și a erorilor care pot fi comise la nesfârșit, fără a omite necesitatea libertății de decizie și alegerile spre care ne îndrumă iubirea.

    Dacă povestea în sine nu este suficient să atragă, Dark este superb realizat și din punct de vedere tehnic, cel puțin atât cât ne pricepem noi să înțelegem.

  Quote


 Yesterday, today, and tomorrow are not consecutive, they are connected in a never-ending circle. Everything is connected.

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme