Descriere

Șapte ani în Tibet
An: 1997
Durată: 2 h 16 min
Vizualizări: 1055
Seven Years in Tibet

sapte ani in tibet

    Numele și înțelepciunea lui Dalai Lama a ajuns în bagajul nostru cultural de ceva vreme, dar am senzația că habar nu avem cine este și de unde se trage aceast înțelept călugăr tibetan, laureat cu premuiul Nobel pentru Pace în 1989.

    Seven Years in Tibet începe în Germania nazistă, aflată pe ultima sută de metri a pregătirilor de război. Heinrich Harrer se alătură unei echipe de alpiniști în încercarea de a cuceri vârful muntelui Nanga Parbat. Expediția eșuează. Întorși la baza muntelui echipa află că războiul a început și, din fiindcă majoritatea erau nemți pe teritoriul aflat sub influența Marii Britanii, devin prizonieri de război.

    Încercând să evadeze, numai doi reușesc să-și obțină libertatea: Heinrich Harrer și Peter Aufschnaiter. Cei doi vor călători împreună până vor reuși să ajungă în orașul Lhasa. În ciuda calității lor de străini, sunt primiți în orașul sfânt datorită faptului că au putut rezista drumului dificil pe care au fost nevoiți să îl parcurgă.  În cele din urmă, Peter se căsătorește cu o croitoreasă și Heinrich ajunge, în vreme ce este rugat să construiască un cinema, să se împrietenească cu Dalai Lama.

    Mai departe filmul se scurge în cruzimea pe care chinezii au aratat-o poporului tibetan și aflăm despre consecințele războiului în acea parte a Asiei.

    Pentru a urmări Seven Years in Tibet (Șapte ani în Tibet) trebuie întâi să ai răbdare de a trece peste timpul acordat dezvoltării personajelor prin călătoria pe care sunt nevoiți să o întreprindă prin terenul arid al Tibetului. Pentru o bună parte din timpul pe care îl ocupă pe ecran, filmul pare a fi fără o direcție clară, urmărind doar haosul și regretele din viața lui Heinrich. 

    Pelicula are un ritm constant, lent și încearcă se redea ceea ce înseamnă viața și istoria într-o parte a lumii spre care nu de îndreptăm gândurile. Viața are altă valori, modernismul se mișcă mult mai lent, iar oamenii cred cu desăvârșire că își pot găsi mamele într-o râmă care scormonește prin subteran.

    Sub o formă prea succintă, Seven Years in Tibet redă câteva vorbe ale geniului tibenta: “If a problem can be solved there is no use worrying about it. If it can't be solved, worrying will do no good.”

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme