Descriere

Tenet
An: 2020
Durată: 2 h 30 min
Vizualizări: 450
Tenet

    Filmele de acțiune nu sunt pe placul multora nu din cauza violenței, ci pentru că acțiunea propriu-zisă nu are forța necesară pentru a sparge convenția realului și sunt mult prea false în intenția lor de a părea reale. Nu te poți bucura de un film precum John Wick fără a accepta aceleași utopii ca într-un filmul cu super-eroi.  Dar atunci când filmele de acțiune pretind utopii, ar fi bine să și le asume într-un mod care să te lase, vorba vine, mască.

    Tenet este un film de acțiune energic, complicat, pe care nu-l poți înțelege dacă faci pauze. Oricum la final te va face să te întrebi: Wait, what?  S-o luăm pe scurt și de la 0:

    Totul începe la opera din Kiev unde protagonistul, John David Washington, participă la un fel de intervenție anti-teroristă pentru a recupera un ceva anume. Toată operațiunea se dovedește a fi un simplu test, pe care Protagonistul îl trece. Premiul este intrarea într-un fel de organizație cu numele Tenet

    Aici află că există gloanțe și obiecte inversate, care pot călători înapoi în timp. Protagonistul află că acele gloanțe au fost vândute de către un lider ciudat din India către personajul antagonist care este, oarecum previzibil, rus. Pentru a ajunge la acest rus, Protagonistul o abordează pe soția acestuia. Pe repede înainte, rusul și protagonistul se întâlnesc și ajung la o înțelegere pentru a fura o cantitate de plutoniu.

   Evident că rusul, pe numele Kenneth Branagh, încalcă înțelegerea și se folosește la rândul rău de inversie pentru a afla unde a ascuns Protagonistul plutoniul furat, care de fapt nu era plutoniu ci un obiect care făcea parte dintr-un sistem care are puterea de a distruge lumea.

    De aici lucrurile se complică mai mult, acțiunea se petrece între reversie și timp linear, iar totul se sfârșește cu un spectator care probabil a avut dificultăți în a înțelege clar tot ceea ce se petrece.

    Oricum, a înțelege pe deplin ceea ce se petrece nu este intenția principală a filmului. Mai degrabă este o ,,chestie”, pe care trebuie să o simți. Cam așa explică filmul felul în care inversia funcționează:  „Don't try to understand, feel it.”

    Nu are cele mai înalte mize și metafore, dar un film de acțiune în acest gen poate nici nu trebuie. Are acțiune, are suspans și îți ține mintea antrenată constant pentru a putea înțelege ceea ce se petrece la fiecare pas. Tot ceea ce ține de tehnică, lumini, sunet, coregrafie de mișcare este realizat cât se poate de bine.

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme