Descriere

An: 1984
Durată: 3 h 0 min
Vizualizări: 595
Amadeus

       Obișnuiam să am un fel de aversiune față de filmele făcute mai devreme de 2000, însă acest film mi-a copt mintea și mi-a arătat contrariul.

       Există puțini oameni în viață să nu fi auzit de geniul numit Amadeus Mozart, acel compozitor care susținea concerte pentru regi și regine de la vârste fragede, chiar legat la ochi (sau poate doar cinematografia exagerează puțin). Dar cât de mulți au auzit de personajul antagonist, adică de domnul Salieri?

       Ei bine, filmul te pune la curent cu tot ceea ce trebuie să știi atât despre viața celor doi, cât și despre, probabil, primul battle muzical din istorie.

       Zic că filmul nu e doar bun, e foarte bun. Povestea, muzica, costumele, muzica, jocul actorilor, muzica, totul cred că atinge perfecțiunea acelor vremuri și încă zburdă pe lângă standardele contemporane.

       Și totuși întreaga partitură, de la prima la ultima notă, ridică prin Salieri o problemă de o cu totul și cu totul altă natură. În ciuda faptului că religia este un răspuns suficient pentru orice creștin, în fața acestei situații chiar și logica unui om al Domnului este pusă la încercare. Sunt atât de încurcate căile Domnului sau ele nu există deloc?

       Poate că nu e tocmai potrivit, dar clar nu este suficient încât să dezvăluie tot filmul. Un citat mai lung decât de obicei:

       ,,Dumnezeul tău milostiv! Și-a distrus creația în loc să lase mediocritatea să împartă cea mai mică particică din gloria ei. L-a omorât pe Mozart și m-a ținut în viață să mă chinuie. Treizeci și doi de ani de tortură, treizeci și doi de ani în care m-am privit cum mă sting. Muzica mea pierzându-se încet, tot mai încet până când nimeni nu o mai cântă deloc. Pe când a lui...”

 

Pro

    • Respectă în linii mari ceea ce se știe despre cei doi
    • Momentele muzicale sunt superbe, la fel și fundalul sonor ales
    • Bătrănul Salieri este un povestitor bun

Contra

    • Este lung
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme