Descriere

An: 2019
Durată: 2 h 4 min
Vizualizări: 899
The Professor and the Madman

    Filmele care au un subiect ieșit din comun au de la început potențialul de a se dovedi producții reușite. The Professor and the Madman propune un subiect care în viața de zi cu zi pare, dacă nu lipsit de importanță, un dat care ni se cuvine: limba și forma ei.

    De unde a pornit prima limbă, care sunt toate cuvintele unei limbi, care îi sunt regulile, formele corecte, vechi și noi, când a luat naștere un cuvânt nou, cine i-a dat sens și poate multe alte întrebări pe care noi, utilizatori ai cuvintelor, nu ni le punem.

    Filmul arată, sau dorește să arate cum gândeau oamenii care și-au propus să facă, în Anglia secolului 19, prima indexare completă a tuturor cuvintelor limbii engleze.

    James Murray este cel care, în fața consiliului de la Oxford, își asumă ducerea la bun sfârșit a proiectului. Pentru a-și ușura munca, a lăsat un anunț în ziar prin care cere ajutorul întregii populații să identifice, definească și să noteze pe bucăți de hârtie cât mai multe cuvinte, după care să le trimită la adresa sa din Oxford.

    Dificultatea provocării l-ar fi doborât chiar de la litera A dacă într-o zi, prin poștă, un om oarecare nu i-ar fi trimis zeci, poate sute, de definiții și explicații istorice ale cuvintelor care îi blocau munca. Investigând, Murray află că omul respectiv era William Chester Minor, un doctor american închis în azilul Broadmoor.

    Istoria dicțioanarului merge mai departe datorită colaborării dintre acest profesor și acel nebun.

    Deși ar fi trebuit să fie dedicată limbii și cuvintelor, pelicula se pierde în povestea și dificultățile din viața privată a personajelor, nu al procesului lingvistic.

    Chiar dacă deviază în acest sens de la scopul promis, The Professor and the Madman este o producție care merită vizionată.

    Magia cuvintelor se manifestă, dacă nu în dicționarul pe care îl vizau, în legăturile dintre oameni și în trecerea timpul.  Magia se manifestă în legături: „If love... then what?”

              

 

 

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme