Descriere

Viața lui Pi
An: 2012
Durată: 2 h 7 min
Vizualizări: 638
Life Of Pi

    Life of Pi se prezintă, înainte de a uimi cu fantasticul și tragicul lui, ca o poveste care te poate face să crezi în Dumnezeu.

    Pi este un tânăr din orășelul Pondicherry, crescut și educat în jurul grădinii zoologice a familiei. Numele lui întreg, în pofida așteptărilor, nu are nici o legătură cu matematica: a fost numit după numele unde piscine din Paris pe care unchiul său obișnuia să o laude: Piscine Molitor.

    Strădaniile puștiului de a schimba felul în care îi este folosit numele sunt impresionante, însă adevărata viața a lui Pi începe mulți ani mai târziu, când familia decide să se mute în Canada.

    Se urcă în vas alături de animalele de la grădina zoologică pe care doreau să le vândă în Canada și pornesc pe ocean. Călătoria se dovedește încă de la început deloc plăcută, nici pentru familie, nici pentru animale.

    În toiul unei nopți, o furtună puternică se dezlănțuie și cu o forță uimitoare scufundă întregul vas. Pi și câteva animale sunt singurii supraviețuitori și ajung împreună pe o mică bărcă de salvare.

    Povestea lui Pi, povestită de însuși Pi ca o poveste într-o poveste, debutează cald, împrumutând calmul pornit din vocea actorului Irffan Khan și totul pare îmbrăcat în inteligența și umorul țărilor de la răsărit.

    Este o producție plină de metafore, de imagini în care natura ajunge atât la frumusețea ei absolută, cât și la forța ei distrugătoare, nemiloasă. Hazardul apare poate mai mult decât în alte povești ca un personaj în sine iar omul, în confuzie totală, confundă adesea hazardul cu Dumnezeu.

    Realizat după cartea cu același titlu scrisă de Yann Martel, Life Of Pi este o călătorie a omului prin viață pentru a găsi și explica ceea ce nici o dogmă religiosă, în paradoxurile ei, nu poate explica. Este o călătorie a descoperirii de sine, de înfrângere a imposibilului și de confruntare a individului cu nevoia de ireal a societății.

    Trebuie văzul totul dintr-o răsuflare.

    Textul este foarte bine scris, deși recunosc că nu pot face comparație cu volumul pe care încă nu am apucat să îl citesc. Deși logica narativă este urmată cu sens apar uneori, pentru ochiul atent, mici ipostaze în care lucrurile sunt, în ceea ce ține de detalii, puțin lipsite de logică. Actorii fac, cu toții, o treabă excelentă.

    Un alt lucru pe care îl apreciez la personajul Pi este diversitatea pe care o poate înțelege și asuma fără al face mai puțin om. Un dialog care să explice la ce mă refer:

               ,,Writer: -So you`re a Christian and a Muslim?

               Pi: -And a Hindu, of course.

               Writer: -And a Jew, I suppose?

               Pi: -Oh, well, I do teach a course on the Kabbalah at the University. And why not? Faith is a house with many rooms.

               Writer: -But no room for doubt?

               Pi: -Plenty. On every floor."

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme