Descriere

USS Greyhound: Bătălie în Atlantic
An: 2020
Durată: 1 h 31 min
Vizualizări: 793
Greyhound

    Greyhound îl readuce pe Tom Hanks într-o ipostază care se pare că îi este familiară și plăcută: un istoric care încearcă să recreeze și să redea, cât mai aproape de realitate, evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru cei care au văzut Band Of Brothers sau Saving Private Ryan este ușor de înțeles că Tom Hanks poate aduce doar calitate unui film despre război.

    Tom Hanks îl interpretează pe Capitanul Krause, pus la comanda unui distrugător american la începutul anului 1942. În prima misiunea este pus în fruntea unei echipe de trei distrugătoare americane care reprezintă escorta unui convoi de 37 de vase comerciale până pe partea cealaltă a Atlanticului. Destinația finală: Liverpool.

    Greyhound, care este numele vasului pe care Krause îl comandă direct, devine un personaj în sine.

     Într-o perioadă în care istoria luptelor pe uscat pare să fi fost spusă în cea mai mare parte și redată chiar din mai multe perspective prin zeci de filme, Greyhound aduce în ochii publicului fragmentul războiului despre care s-a spus cele mai puține: Bătălia Atlanticului.

    Pentru cei la fel de puțin informați ca și mine, poate părea aproape imposibil să dobori un submarin dintr-un vas de suprafață, însă istoria are , încă o dată, ceva nou să ne învețe.

     Pe langă limbajul plin de termeni marinărești, cu unghiuri, coordonate și mesaje codate, acțiunea de pe vas dezvăluie cât de dificil este să coordonezi și sa comanzi un vapor și de numărul impresionant de oameni necesar funcționării lui promte.

    Din punct de vedere al imaginii consider că lucrurile ar fi putut fi realizate mai bine. Totuși există varianta ca acestă lipsă de abundență în imagine să se datoreze intenției regizorului de a reda ,,orbirea marinarilor” pe distanțe mari. Când nu stă în interiorul vasului, Capitanul Krause trebuie să stea mai mereu cu binoclul la ochi pentru a putea înțelege ce se petrece în jur.

     Un lucru pe care nu știu dacă să îl trec la categoria Minus este faptul că antagoniștii sunt prezentați doar în carcasele submarinelor pe care le conduc, fără să ni se arate felul în care erau operate în timp real.

     În Greyhound, tot ceea ce vedem venind din partea naziștilor sunt torpile și amenințări.       

    Credința este aproape imposibil de scos din contextul luptelor pe viața și pe moarte: „Dear Lord, let your holy angel be with me, that the evil foe may have no power over me. Amin”

Spune-ți părerea

Comentarii

sebi

22/12/2020 11:15

cum il vad

Alte filme