Descriere

Salvați soldatul Ryan
An: 1998
Durată: 2 h 49 min
Vizualizări: 740
Saving Private Ryan

Saving Private Ryan

 Sunt fanul filmelor care au legătură cu istoria noastră colectivă și mă simt cu atât mai atras de cele care vor să redea cele mai mari atrocități pe care suntem în stare să le face și pe care  trebuie să le evităm cu aproape orice preț.

    Saving Private Ryan este, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai bune filme cu și despre războiul care se face cunoscut în istorie ca fiind cel mai crud: Al Doilea Război Mondial. Aș mai pune alături filmul 1917(deși este de WWI) și serialul Band Of Brothers și The Pacific.

    Povestea filmului este bazată pe o strategie media care ar fi avut drept scop motivarea celor care susțin, de acasă, eforturile de pe front. Frații soldatului Ryan mor pe câmpul de luptă și, cum Ryan este ultimul fiu rămas în viață al unei familii normale americane, statul consideră că familia și-a îndeplinit datoria față de stat și vor să le salveze ultimul fiu.

    Un mic detașament de oameni este însărcinat tot în acest scop: să îl salveze pe soldatul Ryan, deja ajuns destul de departe pe front.

    Filmul începe cu o scenă de aproape jumătate de ceas în care este ilustrată, fără nici o ezitare, crudul morții, al crimei, al fricii și haosului din jurul debarcărilor. Ororile războiului sunt redate de camera de filmat ca prin ochii unui soldat: prin apă, printre goanțe, cadrave și miros de moarte la tot pasul.

    Saving Private Ryan este un film de lungă durată, care necesită răbdare și un stomac puternic din când în când. Este un film despre partea noastră întunecată, despre răul care trebuie făcut pentru a înlătura un rău mai mare. Este un film din istoria noastră.


    Fie că până acum credeai sau nu în stresul post-trumatic, după ce vei viziona acest film nu prea vei avea de ales. Am găsit și o replică în film care, mai mult sau mai puțin metaforic, vorbește despre normalitatea la care nu te mai poți întoarce după ce ai trăit o astfel de experiență:

„I Just Know That Every Man I Kill The Farther Away From Home I Feel."

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme