Descriere

Nu există țară pentru bătrâni
An: 2007
Durată: 2 h 2 min
Vizualizări: 559
No Country For Old Men

    În jurul operelor cu adevărat mărețe, sau doar mărețe, se adună cele mai contradictorii opinii. De ce? S-ar întreba unii. Deocarece, cu cât ești mai sus, cu atât sunt oamenii nevoiți să își ridice privire și îndoi coloana pentru a te privi, să strige mai mult, mai puternic și mai vioi pentru a fi auziți. Funcționează ca o metodă psihologică de apărare impotriva propriilor lipsuri: vezi picioarele lungi ale celuitalt, nu picioarele tale scurte.

    Știm cu toții că titlul unui film este un lucru destul de important, chiar poetic, sensibil, atunci când vrem să ne investim timpul în fața unui ecran.

    No Country For Old Men are o particularitate a denumirii care m-ai degrabă m-a făcut să îl evit în câteva dați, spre reușinea mea.

    Filmul se deschide cu narațiunea unui bătrân care vorbește, cu tâlcul specific, despre moarte și te pregătește pentru starea în care trebuie să te lași purtat pentru a înțelege acest film.

    Cu doi asasini, un șerif și un norocos personaj care încearcă să scape cu banii, devine destul de ușor să crezi că nu e altceva decât un alt film de acțiune ala Hollywood, probabil ceva mai bine făcut. După cum am văzut în secțiunile de comentarii, sunt mulți care l-au descris în felul acesta.

    Pe scurt, îl avem pe norocosul Moss, care pune mâna pe o valiză cu 2 milioane de dolari și pe asasinul Anton Chigurh a cărui datorie este să recupereze suma mai sus menționată. Șeriful Ed Tom este personajul care umple acest trio și încearcă să fie primul care ajunge la Moss, însă Chigurh este un criminal de o cruzime și complexitate care îl depășesc pe bătrănul șerif.

    Ce se întâmplă la final cu banii nu îmi este clar, căci am realizat că nu acea valiză reprezintă cheia filmului.

      Încercând să fiu obiectiv, filmul are un ritm care ar putea părea lent, cu personaje care nu își pot justifica mereu competența sau incompetența, unele cadre sunt dure, crude și nu foarte ușor de privit.

    Totuși, cred că filmul No Country For Old Men este despre mult mai mult decât poate fi citit din simpla desfășurare. Este vorba despre un mister nu imposibil de descifrat al replicilor, despre vanitatea umană, despe culorile în care vrem să ne pictăm alegerile, despre a ști când e prea mult, când e prea puțin, despre imperfecțiune.

                 „I always liked to hear about the oldtimers. Never missed a chance to do so. You can't help but compare yourself against the oldtimers. Can't help but wonder how they would have operated these times.”

Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte filme