Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Interior zero - Recenzie
de Lavinia Braniște

 Interior Zero

 

   Scriu această recomandare de carte cu o încântare pe care nu o experimentez de fiecare dată când deschid un document și mă apuc de tastat, iar încântarea vine din faptul că am descoperit un nou autor român și contemporan care-mi place. Sau ar fi fair să zic autoare. Numele ei este Lavinia Braniște.

    Cristina este numele personajului a cărui viață avem ocazia să o urmărim în Interior Zero, consumându-se pe străzile Bucureștiului, fugind de la metrou la autobuz, de la garsoniera neîngrijită la biroul de la muncă, locul care descrie cel mai bine sentimentele din spatele acestui interior zero. Un interior golit de trăirile necesare și neglijat tot mai mult din cauza haosului exterior.

    Ceea ce face Lavinia Braniște prin intermediul acestui roman este să ne ofere perspectiva din culise a unei vieți petrecute în alienatul București care, deși o duce ceva mai bine, este supus și el neajunsurilor României.

    Personal, mai găsesc sinceritatea unei perspective feminine, a unor experinețe din afara zonei mele de confort și a unor încercări, la masculin vorbind, imposibile. 

    Totuși, excluzând trăirile de gen la care empatia mea nu conține toate datele necesare înțelegerii, regăsesc în Cristina ceva din fiecare: un patriotism pe care poate nici nu îl înțelegem, manifestat mai degrabă prin refuzul de a pleca decât prin implicare socială, un dor de părinții plecați de multă vreme și care trebuie să ne susțină în continuare, un rush alarmant prin viață în care găsim greu perspectiva inițiativei.

     Descopăr firul tot mai vizibil al singurătății cum ne leagă tot mai strâns, o concurență a răbdării sociale, a încrederii tot mai greu de oferit.

    O carte care redă viața în secolul actual fără prea multe complicații filosofice.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți