Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Trei într-o barcă - Recenzie
de Jerome K. Jerome

Trei într-o barcă 

 

   M-am decis să cumpăr Trei într-o barcă în vreme ce orbecăiam prin supermarket și am văzut că au cărți la 10 lei, adică un fel de pomană curată. Era chiar mai ușor decât să caut un PDF și să pierd vremea. Auzisem rezumatul prin liceu. Prevestea ceva captivant, o lectură ușoară ce merge parcursă într-o săptămână. Hazardul potrivise recomandarea dintr-o viață trecută cu prezentul.

    Subiectul cuprinde călătoria autorului Jerome K. Jerome, însoțit de prietenii lui, cu o barcă pe cursul Tamisei. Totuși, esența cărții stă în perspectiva ironică aruncată asupra oricărui lucru care îi declanșează autorului un proces de introspecție.

     Chiar și Montmorency, fox terrier-ul care îi acompaniază pe cei trei, nu scapă de critici, duse până în punctul în care aproape că l-am confundat cu un alt patrulea personaj.

    În părțile care nu sunt prea încântătoare, autorul descrie Tamisa și localitățile în care sunt nevoiți să poposească. Descrie natura și alte detalii care sunt mai puțin interesante unui cititor care preferă amuzamentul și stările de ridicol uman prin care trece autorul, și pe care le mărturisește cu un umor recognoscibil.

    Dintr-un anumit punct de vedere, îndrăznesc să spun că prin volumul Trei într-o barcă a pus pe hârtie un număr de stand-up, așa cum era el perceput prin anii 1880. 

    După Trei într-o barcă s-a realizat și un film în 1956, însă dacă nu ai succes în găsirea lui și nici timp pentru a citit, am găsit o versiune de Audiobook.

    Într-un anume podcast am auzit pe cineva susținând că adevărul este, în ziua de astăzi, spus doar în stand-up. Ai crede că nu-i așa, dar, ascultând cu atenție discursul unui comediant, sau citind printre rândurile acestui volum, îți dai seama că acea doză de adevăr este cu succes anesteziată de tonul potrivit.

   „E adevărat că până a nu fi spălate erau foarte, foarte murdare, dar se puteau purta. După ce le-am spălat, fluviul dintre Reading și Henley era mai curat decât înainte. Toată murdăria din apă între Reading și Henley am strâns-o noi în rufe.”

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți