Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Porecla - Recenzie
de Jhumpa Lahiri

    Porecla

 

    O carte în care liniile de dialog se las așteptate, rareori mă face să o citesc până la capăt cu aceeași curiozitate care mă încearcă când o deschid. Deși au fost pasaje în care am avut dubii, m-am trezit pierdut de numărul paginilor cărții și numai durerea de ochi (al naibii miopie), mi-a dat de înțeles că citesc de multă vreme.

    Porecla nu m-a dus cu gândul numai la căutarea unei identități propii, așa cum probabil și-a propus în mod specific autoarea, Jhumpa Lahiri. M-a făcut să mă gândesc la faptul că literatura(arta în genere), dincolo de confirmarea pe care și-o are în lecții și metafore, are sau trebuie să aibă harul de a trezi emoții fără ca tu să realizezi momentul în care se înfiripă. Dincolo de empirismul ei, literatura bună te educă și prin sentiment.

    Subiectul volumului se învârte în jurul unei familii de indieni mutați în America. Întâi îi cunoaștem pe Ashoke și Ashima Ganguli, cuplu proaspăt căsătorit, care urmează cu strictețe stilul de viață bengalez în locuința lor din Boston. Ashoke urmează facultatea de inginerie în vreme ce Ashima face tot ce îi stă în putere să se adapteze noului continent, fără a pierde nimic din stilul de viață din trecut.

    Povestea merge mai departe prin fiul lor, care rămâne fără nume în primele luni de la naștere. Tradiția bengaleză spune că o persoană are două nume: unul de societate, adică numele bun, și unul de familie, de alint. Numele de societate al noul membru din familia Ganguli trebuia ales de bunica Ashimei și trimis cuplului printr-o scrisoare.

    Însă scrisoarea se pierde pe drum iar băiatul primește numele de alint Gogol, după numele autorului preferat al tatălui. Numele bun îl va primi abia în primele zile de școală, însă îi displace atât de tare încăt preferă să i se spună mereu după numele de alint.

    Identitatea tânărului bengalez va oscila iar în timp căci până și numele Gogol va ajunge să-i displacă.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți