Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Eleganța Ariciului - Recenzie
de Muriel Barbery

    Trebuie să fac o remarcă evidentă cu gândul că adesea o carte este judecată după copertă: la prima vedere volumul nu promite mult, pare copilăresc. Preambulul m-a făcut și mai suspicios când am crezut că subiectul volumului se va învârti în jurul lui Marx. A fost un caz în care m-am bucurat că nu am dreptate.

    Eleganța ariciului are două personaje principale: o portăreasă de cincizeci și patru de ani pe nume Renée Michel și un corespondent intelectual egal în fetița de doisprezece ani numită Paloma Josse.

    Doamne Michel este o refugiată a sărăciei materiale în ghereta sa de portăreasă de pe nr.7, rue de Grenelle, o clădire boierească cu apartamente ocupate numai de oameni bogați. Paloma Josse, fiica familiei Josse din aceeași clădire, este prizoniera aristocrației. Un copil supradotat care ajunge la concluzia că trebuie să se sinucidă.

    Până în punctul în care cele două personaje se vor intersecta, ne oferă câteva mostre din inteligența lor filosofică. Doama Michel ne va educa cu zel în privința Artei, a ceea ce este ea și cum trebuie privită.

    Micuța Josse, prin jurnalul și cugetările sale , observă elemente ale lumii înconjurătoare de o finețe aparte, parcă imposibilă pentru ochiul unui copil de vârsta ei. Totuși este complet credibilă. Aflăm că mișcarea are mult mai mult farmec și abundă în substraturi de interpretare.

    Un astfel de volum, în care personajul masculin este unul secundar și își face apariția la final în japonezul numit Kakuro, ar putea părea influențat de o gândire feministă. Chiar dacă structura carții ar putea fi acuzată de feminism, acesta este unul echilibrat, uman și exprimă ceea ce caută: egalitatea.

    Așa cum Elegantața ariciului  mi-a fost recomandată, o recomand și eu mai departe.

     Volumul are și o ecranizare pe care eu unul nu am reușit să o găsesc.

 

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți