Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Siddhartha - Recenzie
de Hermann Hesse

Întotdeauna am crezut cu desăvârșire în glasul subtil al naturii, însă nu am reușit niciodată să îl pot defini, să îl pot înțelege atât pe cât aș fi avut nevoie.

Orice frunză în căderea ei pare a avea o poveste, nu-i așa? Din păcate eu nu am ieșit niciodată din sfera generalizării sau a nevoilor proprii iar, de ași fi făcut-o, cu siguranță nu aș fi atins ,,nirvana” esenței așa cum a reușit Hermann Hesse.

Siddhartha este unu tânăr în căutarea înțelepciunii, un neobosit miner al esențelor într-o lume plină de zăcăminte. Deși crescut în educația familiei și a societății cu ramuri vedice el renunță la acest confort pentru a deveni un ascet, un hoinar ce dorește să își reprime proftele trupești în scopul iluminării.

Iluminarea însă nu stă în trup, așa că tânărul nostru protagonist se alătură lui Budha: îi privește, îl studiază, îl admiră, îi vorbește și concluzionează că sensul nu poate fi învățat de la un maestru, nici măcar de la Buddha însuși.

Pleacă mai departe, explorează poftele trupești cândva reprimate, apoi cunoaște puterea banului pentru ca în final să renunțe la ambele. Finalul istoriei sale, ce coincide cu finalul volumului, îl surprinde pe Siddhartha la malul unui fluviu alături de un alt înțelept.

Nu a putut defini într-un totul înțelepciunea pe care o căuta, însă acolo se simțea mai aproape de adevăr, acolo simțea că fluviul îi șoptea tot ce dorea să știe. Aș fi vrut să fiu mai generos în detalii, însă aș ciupi din plăcerea lecturii.

Imbogățit de fascinantele culori ale vieții din India, plin de învățături demne de orice carte de dezvoltare personală, construit în jocul ideilor filosofice existențiale volumul te poartă de la relaxarea unei lecturi de duminică până la tensiunea cerebrală a unei întrebări fără răspuns.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți