Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Mitologie Nordică - Recenzie
de Neil Gaiman

    Zeii vechi și armele lor își fac din ce în ce mai des loc pe micile și marile ecrane ale lumii. S-a început cu Olimpul, s-au epuizat personajele Olimpului iar în prezent, Thor, zeul furtunii în mitologia nordică, a cucerit globul cu seria de filme a celor de la Marvel: Thor, Thor: The Dark World, Thor: Ragnarok și Thor: Love and Thunder, care urmează a fi filmat.

    Dacă despre zeii din Olimp auzim mituri și povești atât de des și deja fac parte din cultura generală a multor oameni, despre mitologia nordică aflăm mai rar câte o informație clară, precisă și cât mai aproape de realitatea de altă dată. Ceea ce este redat în filme mai sus menționate cuprinde doar părți ale mitologiei, multe dintre ele oricum adaptate după nevoile și cerințele filmelor cu super-eroi.

    Pentru cei mai puțin informați, mitologia nordică este fosta mitologia a tărilor scandinave, adică: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda și Insulele Feroe.

    Prin aceste mituri nu aflăm doar despre Thor, Odin, Loki sau alți zei, ci ne putem forma o oarecare idee despre modul în care vikingii din aceste țări vedeau lumea. Aflăm despre locul pe care armele îl aveau în cultura lor, despre modul în care vedeau viața sălbatică, războiul și moartea. Aflăm adevărul despre originea lor, despre cum a fost creat vestitul ciocan Mjolnir și ce alte obiecte îi ofereau lui Thor atât de multă putere.   

    Și ca în orice altă mitologie întălnim povești în care sunt bine strecurate înțelepciuni ale vremii. Preferea mea este cea a concursului dintre zei și giganți, mai exact concursul de mâncat dintre Loki și Logi.

    Ceea ce este incredibil de obervat este faptul că, în ciuda faptului că sunt zei, sunt descriși adesea ca fiind asemănători celor care îi venerează . Asta ne arată că nu sunt invincibili și nici nemuritori întru-totul.

    Ceea mi se pare foarte util este faptul că, la finalul volumului, apare o listă cu toți zei, lumile și toate obiectele ce aparțin de mitologia nordică.

    Pentru cei curioși și interesați despre vikingi, despre parcursul lor în istorie și cultura lor, recomandăm cu mulți gânduraci serialul Vikings.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți