Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Portretul lui Dorian Gray - Recenzie
de Oscar Wilde

    Dacă încă sunteți sceptici din cauza titlului, într-adevăr romanul este despre un tânăr nobil numit Dorian Gray și despre portretul acestuia, realizat de un prieten pictor numit Basil. Intriga volumui își începe desfășurarea atunci când Dorian, pus în fața propriului portret, își dorește să rămână veșnic tânăr cu simplu preț al îmbătrânirii tabloului.

    Tot ceea ce Dorian urmează să înfăptuiască, chiar și felul în care va raționa, se află sub ghidajul prietenului său Henry, un adevărat adept al vieții de dragul vieții, al păcatului de dragul plăcerii.

    De netăgăduit că unele pagini ar mai putea plictisi ici-colo iar că unele părți, poate chiar și finalul, sunt ușor previzibile, însă chiar și așa, dacă te intrebi, eu zic că romanul lui Wilde merită citit: se parcurge destul de rapid iar filmul nici măcar nu se compară cu textul.

    Lectura nu este dificilă ci chiar surprinzător de lină și plăcută. Personajele sunt conturate cu migală, de la sensibilul Basil, la excentricul Henry până la complexitatea lui Gray. Caracterul fiecăruia este construit cu atenție, fară lacune și fără detalii care ar putea să plictisească. Un adevăr cuprins și în alte recenzii stă bineînțeles în această metaforă a tabloului-suflet ( perspectivă fizică vs imaginea morală) care oferă sens întregii cărți, însă asta nu mă face să nu observ în aceste rânduri un imn dedicat frumuseții ,,sexului urât” și a vitalității lui.

    Este primul volum întâlnit de mine în care frumusețeai bărbatului este rădăcina și trunchiul unei opere.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți