Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm
de Matthew Walker

Despre somn

De ce este vital să dormim și să visăm

 

    De la începutul erei industriale, somnul a devenit stigmatizat, devenim luxul celor bogați sau fățărnicia celor leneși. În goană după succes, somnul este cel mai la îndemână obicei de sacrificat pentru a obține mai mult timp pentru a munci. Decenii la rând s-au scurs fără ca nimeni să ia in serios somnul și faptul că ne ocupă 1/3 din viață.

    În acest volum, Matthew Walker adună și explică pe înțelesul tuturor de ce somnul este un element vital al vieții, dar mai ales al evoluției. Începe redefinind modul în care trebuie să ne raportăm la somn, îl analizează prin metode rudimentare sau de ultimă tehnologie și chiar compară obiceiurile de somn naturale ale omului cu cele ale animalelor.

    Suprinzător este să afli, chiar de la început, că orice organism viu care a locuit pe Terra(inclusiv bacteriile și alte micro-organisme) fie doarme, fie prezintă activități încredibil de similare cu somnului. Ciclul circadian al omului are mai mult de 24 de ore și numai 40% din populația lumii este genetic contruită pentru a se culca și a se trezi devreme.

    Somnul este disecat în cele mai mici și independente compomente, iar visul capătă în final o explicație mai clară, pe care omul o caută încă de la începuturile existenței sale. Se poate spune că Freud a intuit bine o bună parte a felului de a funcționa al viselor.

    Despre somn este un volum care îți va aduce un incredibil plus de cultură generală, cu potențialul de a-ți îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Distruge concepțiile greșite pe care le avem despre cei care se culcă tâziu în noapte și explică de ce unor persoane le este atât de ușor să fie matinali.

    În cele din urmă foarte multe lucruri se leagă de moștenirea genetică, de ceea ce consumăm și de rezultatul celorlalte obiceiuri pe care le aveam.

    Am scris și noi o serie de articole bazându-ne pe ceea ce Despre somn are de oferit, dacă doreși să își formezi o idee sau să afli lucruri utile fără a depune efortul de a citit toate aproape 450 de pagini ale volumului:

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți