Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Pitești. Cronica unei sinucideri asistate - Recenzie
de Alin Mureșan

   Pitești. Cronica unei sinucideri asistate

 

     Am auzit de Experimentul Pitești de ceva vreme, însă nu am depășit, până recent, nivelul informațiilor redate de televiziune.

    În volumul pe care ni-l propune, Alin Mureșan punem cap la cap o serie amplă de cercetări asupra realității petrecute în urmă cu 70 de ani în închisorile comuniste. Aflăm, destul de în detaliu, cine și cum a venit cu idea reeducării, o idee pe placul regimului comunist. Aflăm evenimentele precursoare faptelor care aveau să intre în istorie drept Experimentul Pitești și care aveau sa pregătească terenul pentru torturile din închisorile comuniste.

     Dacă dorești să afli, pe scurt, mai multe despre Pitești: Click aici.

    Redarea istoriei începe de la momentul primelor arestări politice în masă și se extinde către alte penitenciare din zone diferite ale tării.

    Ni se explică cum regimul a orchestrat viețile deținuților, cum a dirijat și ascuns de ochii lumii ilegalitățile din penitenciare, dar și ceea ce urmărea să obțină prin ceea ce s-a numit reeducare.

    În Pitești. Cronica unei sinucideri asistate aflăm și despre cei mai importanți deținuți, fie că au fost cei torturați sau cei care au aplicat torturile. Vedem din ce cauze au fost arestați, care au fost pozițiile lor înaintea sistemului și cum au ajuns în fața torturii. 

    Pitești. Cronica unei sinucideri asistate ni se pare un volum scris cu intenția de a reda adevărul așa cum a fost el și cum a mai fi putut fi dedus din datele rămase de atunci. În acuzările pe care le aduce, autorul trece de simpla redare a istorie și intră în psihologia deținuților, pentru a explica de ce deținuții au devenit capabil de astfel de orori.

    De remarcat și ținut minte că deținuții erau, cea mai mare pare, oameni educați, cei mai mulți fără antecedente sinonime cu agresiunea.
    Torturile din închisorile comuniste au vizat mai mult studenții și elevii.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți