Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Toată Lumina pe care Nu o Putem Vedea - Recenzie
de Anthony Doerr

Toată lumina pe care nu o putem vedea

de Anthony Doerr

 

   Sven Hassel a fost primul autor care mi-a zugrăvit o imagine a realului de pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial. Cruzimea și realismul conflictului interstatal se leagă la el într-o maniera dură, crudă și nu lasă loc imaginației. Războiul este, la urma urmei, un loc lipsit de căldură.

   În volumul pe care la scris, Anthony Doerr folosește această pată în istoria omenirii doar ca un context, o mapă a haosului care are să contribuie la dezvoltarea și întâlnirea aparent aleatorie a personajelor.

    Divizat într-o succesiune de episoade scurte, Toată lumina pe care nu o putem vedea urmărește destinul unor copii începând cu 10 ani înaintea evenimentului decisiv.

    În frumosul Paris o găsim pe Marie-Laure alături de tatăl ei, lăcătuș al Muzeului de Istorie Naturală. Deși născută sănătoasă, fetița își pierde treptate vederea, până la orbire. Din acel moment, tatăl ei își dedică aproape toată energia în a-și învăța fata să se descurce în toată lumina pe care nu o mai putea vedea. Îi construiește machete, iar în proces observă că fetița poate deschide cu ușurință orice mecanism de încuietoare pe care i-l pregătește. Războiul vine când Marie-Laure abia învățase să se orienteze singură prin cartierul în care locuiesc. Nevoită să-și abandoneze cărțile în Braille, Marie-Laure fuge alături de tată din calea războiului și ajung în orașul Saint-Malo.

    În punctul germanic al hărții, într-un oraș pe nume Zollverein, îl găsim pe Werner, care locuiește într-un orfelinat alături de sora mai mica, Jutta. În pofida lipsurilor, a vecinătății minei de cărbuni în care le-a murit tatăl, cei doi par a duce o viața fericită alături de ceilalți copii. Werner manifestă o curiozitate pentru științe de mic, când reușește să repare de unul singur un radio vechi pe care îl ascunde în camera sa. Prin el aude pentru prima dată, într-o franceză pe care o învățase de la Frau Elena, primele lecții radiofonice despre subiecte științifice. Regimul politic al țării se schimbă treptat, posturile străine sunt interzise. Werner se remarcă în localitate după ce repară radioul unui nazist. Știm din filme precum The Imitation Game rolul esențial jucat de radio în vreme războiului. Prin acel om, băiatul este trimis la școală militară Schulpforta, unde se pregătește pentru război.

    Chiar dacă elementele ce țin de evenimentele războiului sunt reale, poveste celor doi este în sine o ficțiunea. Nu este construită cu gândul unui substrat puternic, iar ,,lumina nevăzută” leagă cele doua personaje prin două forme de orbire: Marie-Laure care este nevoită să se ghideze prin simțuri, Werner care se ghidează după undele radio. Calitățile și defectele celor două personaje se leagă și izvorăsc din această formă diferită de a percepe lumea.

    Poveste este învelită într-o scriere superbă, cu un limbaj și o curgere literară care inevitabil va produce serotonină.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți