Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Minim - Recenzie
de Andreea Russo

    Minim

 

 

    Sinceritatea este sabia cu cel mai ascuțit tăiș, iar asta se simte cel mai ușor atunci când te întrebi: „Eu cine sunt?

    Răspunsul este pe cât se poate de complicat. Oamenii, în excelența lor, pot fi mai mulți eu (vezi Split). De aici și vorba rămasă de la romani: Alter ego.

    Minim-ul Andreei Russo, care vine și îți cere să dai volum cât de mic posibil, vrea tocmai să ne facă să auzim vocea aceea pe care fiecare dintre noi o are în interior și care ne spune cine suntem, ce vrem, ce trebuie să facem.

    Personajele pe care le conturează în volumul Minim par a fi fără nume, fără un cod sau orice altă marcă de identificare socială. Ele par a se naște dintr-un ceva deja existent, așa cum fiecare dintre noi își are originile într-un întreg arbore genealogic. Fiecare personaj are problemele lui, temerile, dorințele și propriul mod de a fi sincer, surprinzător, cu o sinceritate ce poate îmbrăca multe forme.

    Ascuns printre propriile rânduri și personaje pare că se ivește și un fel de a fi al autoarei. Este greu de specificat cum și unde o găsesc, însă pare că este strecurată în propria creație ca un personaj invizibil sau cel puțin ca o Mystique. Valabil pentru orice alt scriitor, așa cum spunea și Oscar Wilde în Portretul lui Dorian Gray, cărțile mai mult o dezvăluie decât o ascund. 

     Ce mi-a plăcut din totdeauna la scriitori este această viziune clară pe care o au despre ei și despre tot ceea ce îi înconjoară și care capătă sens numai atunci când răsfrâng realitatea în cuvinte, iar ei se ascund în spatele a zeci de fețe și sute de sensuri.

    Ce este frumos la acest roman este că te poartă prin sinceritate, prin introspecție și printr-o profunzime pe care nu toți o putem atinge. Vei găsi cu siguranță adevăruri pe care oarecum le știi, dar nu ai avut niciodată curajul, sau cuvintele, să le pui în propoziții. Andreea le are pe ambele.

    Minim este o carte ușor de parcurs, cu dialog care poate fi ușor derutant (după dorința autoarei), lucru care nu este tocmai pe placul meu. Unele dintre simboluri sunt ușor de interpretat pentru o persoană care petrece mult timp cu nasul printre cărți, însă asta nu le reduce importanța sau frumusețea. Sunt simboluri aproape de tine, cel de zi cu zi, la fel cum și distanța dintre cine ești și cine dorești să fii trebuie redusă la minim.

    Mai știm să vă spunem că Andreea Russo este din Republica Moldova, nu cred că este mai mare de 26 de ani și că o puteți găsi pe Instagram la @andreea.russo unde cu siguranță își va face timp să vă răspundă la întrebări.

    Mai amintim și titlurile Amintiri din viitor și MoArt.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți