Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Lolita - Recenzie
de Vladimir Nobakov

Aș putea considera cu ușurință că volumul pe care îl prezint aici a fost trăit și scris de către un personaj suspect sau un fel de Pomohaci modern din care excludem, bineînțeles, clerul și muzica. În aceeași măsură aș ucide orice urmă de istețime din mine dacă nu aș spune contrariul: este una dintre cele mai reușite cărți între paginile căreia am avut plăcerea să îmi plimb ochii.

Humbert Humbert este un ,,bărbat corpolent”, așa cum îi plăcea să se autodescrie, cu tupeu dus prea în extrem și o ușoară pradă a propriei, incontrolabilei, inexplicabilei, inexorabilei slăbiciuni: nimfeta. Chiar și așa un domn aparte, genul de om prea citit, prea înzestrat cu abilități culturale, norocosul care a profitat de o educație aparte, cu orizonturi lărgite în diferitele țări și continente în care a trăit.

În final aș zice că este un domn al contrariilor distrus de această unică slăbiciune, dar un domn care ne oferă la finalul unui zbucium amoros o armonioasă construcție epică, o descriere psihologică ușoară, clară, fără sincope.

H.H destăinuie tot, iar Vladimir Nabokov înlătură orice urmă de faptă abjectă. Textul e mai degrabă un poem epic al unei iubiri distrugătoare decât o mărturie respingătoare, iar filmul realizat datorită lui nu se lasă mai prejos, deși nu oferă detaliile luxoase ale lecturii.

Sacrificiul? Prostia? Nebunia? Geniul? Nici eu nu știu ce ar trebui să căutați, ori știu dar nu îmi pot explica. Poate că frumosul... Frumosul ce l-a oferit tragedismului său. Închis, tras la răspundere, Humbert Humbert a povestit cât mai meticulos trăsăturile eului său slab.

 

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți