Bibliotecă - Recomandări de cărți

Descriere

Pierderea virginității - Recenzie
de Richard Branson

Pierderea virginității

 

    Cei mai mulți dintre noi au auzit, cu siguranța, de numele brandului Virgin. Eu unul, în afara unui nume îndrăzneț și a unui post de radio bun, nu am bănuit niciodată că în istoria acestui brand au există până la 300 de companii. În spatele acestor opere afaceriste stă un antreprenor britanic cu numele de Richard Branson.

    Într-un material voluminos, Richard iese din tiparele unui ghid de afaceri în care se enumeră metodic pașii de plecare din punctul A și pașii finali dinaintea punctului B. Însăși numele brandului vorbește despre virginitatea pe care o avea atunci când a intrat în afaceri.

    Cum Virgin a devenit creația lui de o viața, nu vede nici o posibilitate în a spune povestea Virgin în afara propriei autobiografii. A spune că volumul este biografie Virgin este același lucru cu a spune că istoria Virgin este viața lui Richard Branson. 

    Printre paginile în care afacerile merg prost, banii sunt puțini iar băncile îl amenință, aflăm și despre pasiunile unui om, despre greutățile din afara contractelor și despre caracterul care le-a făcut față, cu mai mult sau mai puțin succes. Aflăm în același timp și despre felul în care erau în viața reală unele vedete din ani '70-'80.

     Pierderea virginității este un fel de beletristică de afaceri. 

    Am trecut prin aceste câteva sute de pagini atras de nebunia lui de a doborî cele mai ciudate recorduri mondiale, amețit de planurile mereu înainte-mergătoare și pline de complicații pe care alege să le pună în aplicare. Ultima ambiție este proiectul Virgin Galactic, care își propune să dezvolte turismul spațial.

    Chiar și așa, la finalul acestei cărți nu vei afla cu exactitate care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi și poate nici nu vei indentifica o metodă de afaceri foarte clară. Nu-ți va inspira aceea idee mult așteptată, cum nici nu îți va spune ce faci greșit, în schimb îți va transmite efervescența și energia unui antreprenor.

    Dintr-o anumită perspectivă, autobiografia Pierderea virginității îți expune un lucru cu mult mai greu de cuprins și de înțeles: îți arătă omul și mintea din spatele unui brand. Îl surprinde făcând greșili sau acționând nu tocmai fair-play, îl prezintă cu defecte și note școlare proaste, îi captează efervescența optimismului, a plăcerii de a trăit, de a sparge bariere, convenții și spune, într-un mod subtil, că educația pe care o primești în familie este mult mai bogată decât orice alt tip de cunoștințe.

Daniel
Spune-ți părerea

Comentarii

Fii primul care comentează

Alte cărți