#

Cabin Crew: înconjurul lumii cu Raluca


    Să faci parte din Cabin Crew-ul unei companii aeriene de top este pentru mulți un vis. În ceea ce îi privește pe ceilalți, cu siguranța acest job a stârnit curiozitatea în nenumărate rânduri, așa cum a stârnit-o și pe a noastră.

    Ca să ne lămurim asupra subiectului, am rugat-o pe Raluca Comșa să participe la o discuție sinceră cu noi, să aflăm ce și cum. Are 22 de ani, lucrează de aproape doi ani ca stewardesă în Orient și este, după cum se va observa, o iubitoare de animale.

    O puteți urmări și pe contul de Instagram @rosiierc sau pe blog-ul RosieRC

 

    Te rog să ne descrii, măcăr în linii mari, care sunt pregătirele pe care trebuie să le faci înainte de un zbor.


Raluca: „Din start, trezitul este dificil. Programul este super confuz și nu știi mereu pe ce fus orar ești. Când te trezești în mijlocul nopții, moment în care corpul tău vrea să dormi, te doare capul.
    Apoi te pregătești, machiat în cazul fetelor, te îmbraci în uniforma care trebuie sa fie impecabilă. Înainte de fiecare zbor avem o persoană (grooming officer) care ne verifică să fim conform standardelor.
    Chiar dacă stau la 15 minute de aeroport trebuie să iau mereu autobuzul. La aeroport avem o clădire separată de cea a pasagerilor. Acolo sunt doar piloți și însoțitori de zbor. După care stăm și noi la coadă să facem check- in.
    Apoi merg în camera de briefing, unde mă întălnesc cu tot echipajul și vorbim despre zbor, reguli și așa mai departe. Echipajul este mereu nou și format din oameni din diferite țări, cu diferite experiențe. Ni se pune câte o întrebare de safety și first aid. Dacă nu răspunzi la întrebarea respectivă ți se mai acordă o sansă. Dacă nici atunci nu răspunzi corect, nu poți să mai zbori. De la briefing îți dai seama de energie, de ce echipă o să ai.
    La final vine un autobuz care ne duce la avion, facem verificările și apoi începe bording-ul.”

    De ce sunteți testați pentru același cunoștințe înainte de fiecare zbor?

Raluca: „Pentru că mereu este un echipaj nou, iar ei trebuie să fie siguri că tu ești competent. Suntem antrenați pentru 9 tipuri de avioane iar detaliile tehnice diferă.”

    Pentru pasageri sunteți mereu oamenii aceia frumoși și la patru ace. Cum îi vedeți voi pe pasageri?

Raluca: „Mereu avem în minte un profil al pasagerilor. Sunt stereotipuri care se întâlnesc pe anumite sectoare și asta ne ajută să știm dacă va fi un zbor ușor sau nu. De exemplu, pe unele rute avionul este mereu plin de bebeluși și știm că trebuie să dăm extra-atenție acestui subiect. În Anglia știm că vom prepara gin&tonic pe tot parcursul zborului de 7-8 ore, iar pe parcursul zborului din Moscova știm că se va termina vodka și sucul de roșii. Chinezii cer toți apă fierbinte pentru noodles sau ceai. Indienii gesticulează foarte mult și diferit față de noi. Nu poți întelege ce vor. Depinde de cultură. Europenii sunt foarte politicoși și ne fac munca mai ușoară.”

    Auzim că în timpul zborului se pot petrece tot felul de lucruri la care te aștepți mai puțin. De la nașteri, până la morți subite. Care a fost cel mai neobișnuit lucru pe care l-ai întâlnit în timpul unui zbor?

Raluca: „Am întâlnit pe un zbor o femeie care plângea mult. A plâns încă de la decolare. M-am dus să văd ce face, să văd dacă este în regulă. Se vedea că era distrusă. Plângând mi-a spus că avea cu ea bolul cu cenușa băiatului ei. Am stat cu acea femeie de vorbă câteva ore… Era foarte deprimată, avea gânduri depresive. În schimb a fost foarte deschisă: cred că simțea nevoia să se descarce.
    Uneori trebuie să faci și lucruri care îți ies din atribuții.”

    Care au fost cele mai amuzante întâmplări?

Raluca: „Eram pe un zbor de noapte la Bussines Class și era un cuplu care încerca să facă chestii. Noi îi vedeam și ne bufnea râsul.
     Mai sunt și alte întâmplări mici, oarecum amuzante: cum ar fi că prin Peninsula Arabă primesc direct cereri în căsători. În Nigeria mi se oferă 10 vaci dacă accept să mă căsătoresc. Tot felul de lucruri dubioase.”

    Care este cea mai dificilă parte?

Raluca: „Trezitul la ore diferite tot timpul. După jumătate de an te resimți. Diferențele mari de fus orar.  Uneori și service-ul e foarte greu. Mulți pasageri sunt foarte dificili. Alteori echipajul este tare enervant. Se mai găsește câte unul care nu-și face treaba.”

    Care sunt câștigurile tale personale?

Raluca: „Simplu fapt că văd lumea, că am șansa să călătoresc în atât de multe locuri, că lucrez cu oameni din culturi diferite și învăț ceva din fiecare. Sunt pusă în situații în care trebuie să ies din zona de confort.
    Faptul că am început să accept alte idei. Văd puncte de vedere care nu credeam că există. Eu eram obișnuită cu oamenii și gândirea din Europa. Am înteles că am fost și sunt limitată. Mi-am depășit niște bariere culturale.
    De exemplu, am învățat să văd interdicția de a purta pantaloni scurți în unele țări mai mult ca pe un respect față de cultura lor, decât ca pe o privare de libertate.”

    Care sunt consecințele asupra corpului?

Raluca: „După o perioadă mă durea spatele, eram stresată. Mi s-au umflat picioarele și abia după o lună și-au revenit la normal. Am perioade în care îmi cade părul de la schimbarea apei cu care mă spăl. Oricum nu e nimic grav. Dacă o lași mai ușor începi să îți revii.”

    Avantaje și dezavantaje când lucrezi ca stewardesă la o firmă aeriană de top.

Raluca: „Ca avantaje: zbori peste tot, salariul, cazările sunt asigurate. Plus foarte multe alte beneficii.
    Dezavantaje: nu ești acasă, viața socială devine un chin uneori și adaptarea la o cultură foarte diferită de a noastră. Nici acum nu m-am adaptat și nu cred că mă voi adapta culturii din Orientul Mijlociu, dar am ajuns să o înțeleg mai bine.”

    Cele mai mișto lucruri pe care ai avut ocazia sa le faci și să le vezi.

Raluca: „Fiecare continent are ceva frumos: nu prea poți face comparație între ele.
    Dar dacă ar fi să fac un top: Sao Paolo în Brazilia, Auckland în Noua Zeelandă și Africa îmi place în general.
    Dacă ar fi să mă mut într-un oraș, ar fi în Auckland.
    America Latină aș vrea să o vizitez pe toată.
    Un loc cu vibe foarte plăcut și vin bun ar fi Africa.”

Publicat: 05/04/2020 19:58


# 19 aprecieri
# 2330 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariu


Ana DumitrescuŁ 06/04/2020 10:32

Multa sanatate si succes in continuare! Te pup!Ai grija de tine!


ALINA M.Bordeianu Ł 06/04/2020 21:23

Esti o comoara scumpa mea nepoata, te ador si te iubesc ,ai grija de tine❤❤❤💋💋💋Articole asemănătoare