#

Partidele politice în online


    Din păcate și noi, ca mulți tineri și români în general, nu ne interesăm suficient de evenimentele politice și consecințe lor. Reacționăm cu întârziere pentru că ne informăm prea târziu.

    Știm că o schimbare se produce în timp, așă că am decis că este timpul să facem pași înainte.

    Suntem și stăm mult online, deci cu online-ul ar trebui să ne descurcăm cel mai bine. De aici ne-a venit ideea de a arunca un ochi pe site-urile principale ale celor nouă partide politice reprezentate, până în prezent, în cursa prezindențială.

    Căutăm la fiecare o descriere a viziunii sau orientării politice în care totul să fie explicat pe înțelesul oricui. Vrem să vedem dacă ceea ce s-a promis sau se promite întrunește realitatea și condițiile României de ceva vreme încoace.

       Nu vrem să indesăm multă informație deodată, așă că vom limita la 2-3 partide pe fiecare articol.

 

    PSD sau ,,partidul bună-stării” sau al ,,creșterii economice” (descrierea de pe pagina de Facebook)

    Așa cum suntem informați pe site-ul de referință, acest partid afirmă că face politică pentru 3 mari categorii de români, sau structuri sociale, sau... e cam dificil să înțelegi exact la ce se referă. Acestea sunt:

    Politica celor mulți(dacă în țară rămânem puțin e vai de noi): pe scurt, cred că cei care au redactat se referă la cei care locuiesc în orașe mari și la problemele lor.

    Numai aici se poate ,,desfășura politica oamenilor care muncesc din greu zi de zi” și fără week-end-uri libere

    Politica în comunitățile mici: înțelegem că se evidențiază sărăcia satelor, dar credem că și aici se muncește, poate chiar mai din greu decât în comunitățile mari.

    ,,Acolo, în comunitate, perspectiva politică se schimbă, lucrurile devin concrete, oamenii au nevoie de căldură, de apă, de o școală nouă, de un spital curat, au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de un drum asfaltat. Acolo, în comunitate, rolul partidului se schimbă[…]. Acolo, în comunitate, democraţia nu mai este doar un concept vag” - site PSD

    Poate greșim, dar în zonele unde educația nu este bine susținută, conceptul de democrație devine cât de vag posibil( să ne amintim de clipurile celor de la Vox Populi)

    Încheiem cu referirea la românii care sunt forțați de imprejurări să lucreze în afară țării și care par mai degrabă susținuți să rămână acolo. Este mai sănătos să trimită banii altora în țară. Așa, ca să treacă România cu brio peste crize financiare.

 

    PNL

    Aici lucrurile sunt așezate diferit și puțin mai complicat. Nu există o prezentare succintă, ci în schimb îți oferă documente întregi de citit, ceea ce e în regulă dacă își dorești într-adevăr să te informezi și ai răbdare.

    Ce ne deranjează este faptul că unele prezentări sunt evazive și tehnice. Vorbesc mai puțin despre ceea ce urmărește partidul și mai mult despre ceea ce urmărește liberalismul.

    Textul referitor la partid este lung, cel despre liberalism bine rezumat. Dacă vrei să afli despre partid, fă-ți timp să citești(două documente atașate care au în total aproximativ 80 de pagini). 

    Dar poate și asta este o strategie evazivă. Nu stă mai nimeni, oricât s-ar motiva, să citească atât de mult în timpul liber.

    Altfel spus, citind atâtea definiții și caracteristici despre liberalism ajungi să îți creezi părerea iluzorie a unui partid ideal.

    Pagina lor de Facebook nu ne descrie nimic.

 

 

 

 

           

Publicat: 17/09/2019 21:15


# 11 aprecieri
# 750 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare