#

Aplicații vs informații personale


    Ai citit vreodată Termenii și condițiile sau Politica de confidențialitate a unei aplicații pe care ai descărcat-o sau în care ți-ai făcut cont? Sau poate ai aruncat un ochi după ce a apărut știrea despre aplicația FaceApp, prin care rușii îți fură datele. Chiar și așa, marea majoritate a oamenilor nu citesc politica de confidențialitate și doar bifează căsuța liberă pentru a putea apăsa pe butonul de Register.

    Ar trebui să le citești? Probabil că da din moment ce trebuie să bifezi că le-ai citit pentru a putea continua. Dar dacă le citești și nu ești de acord cu ele nu poți face altceva decât să renunți la aplicația respectivă. 

    Probabil nu o să vrei să renunți la ea, mai ales dacă este o aplicație populară. Pentru mulți, chiar dacă știu că Facebook adună date despre ei prin poze, mesaje și comportamentul pe site, acest preț nu este unul destul de mare pentru a renunța la Facebook sau Instagram.

    Care ar fi riscurile acestor aplicații?

    Fără a intra în foarte multe detalii, Facebook și Google, în principal, colectează datele și le procesează pentru publicitate, în așa fel încât să poți primi reclame personalizate după interesele tale. În fond, acesta este prețul pe care îl plătești pentru folosirea gratuită a acestor aplicații. Și în realitate nu este întotdeauna chiar așa rău pentru că, dacă tu vrei să cumperi un frigider, nu ar strica să vezi reclame cu oferte din mai multe locuri. Poate chiar găsești un preț mai bun.

    De multe ori rolul acestor date este de ați urmări comportamentul, pentru ca ulterior să îți arate lucrurile pe care aplicația crede că tu vrei să le vezi și astfel să te determine să petreci cât mai mult timp folosind-o.

    Te-ai oprit vreodată din scroll să te uiți la un fimuleț cu pisici sau câini? Daca da, șansele sunt ca ulterior să îți apară postări sugerate despre câini, pisici sau alte animale drăguțe. Acest lucru devine mai complicat când se manifestă și la interese politice, economice sau rasiale pentru că te pot influența subconștient într-o anumită direcție.

    În realitate, fiecare om trebuie să fie conștient că orice ajunge pe internet este expus. Indiferent de termeni sau condiții trebuie să fim conștienți că orice bază de date ar putea fi spartă, iar datele noastre ar putea fi colectate.  Dacă te gândești că nu prea postezi pe Facebook sau Instagram și nu ai pus date despre tine pe internet și ești în siguranță, nu e chiar așa. Deja sunt informații despre tine într-o bază de date a statului, la bancă, la facultate sau oriunde mai ești înscris. Toate aceste baze de date ar putea fi sparte, iar atacatorul poate obține informații despre tine care sunt mult mai importante decât ce postezi pe rețelele sociale.

    Ai observat că multe carduri de sănătate au pe ele lipită o hârtiuță cu PIN-ul? Sau că în unele instituții există un post-it cu userul și parola bazei de date lipite de monitor sau lângă monitor?

    În aceste cazuri, nici măcar nu trebuie să fii hacker ca să poți intra în sistem și să obții acces la toate informațiile personale ale oamenilor din baza de date. Daca te gândești la asta, faptul că Google vede că te-ai uitat la modele de aspiratoare și îți afișează reclame despre ele nu mai e chiar așa rău.

    Pe internet sunt mai multe informații despre noi decât probabil ne imaginăm. Fiecare din noi trebuie să fie conștient că atâta timp cât este conectat la internet este expus într-un fel sau altul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să trăim sub o piatră, ci mai degrabă să acceptăm faptul că suntem expuși și să fim atenți cu ce suntem de acord atunci când folosim unele aplicații.

Publicat: 10/09/2019 00:37


# 13 aprecieri
# 966 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare