#

Bucureștiul Studentului


    Am devenit chiriaș al capitalei acum aproape trei ani și am o lună de când am hotărât să iau o pauză departe de capitală. Acum am timp să reflectez la experiența de student în orașul care, din câte înțeleg, începe să fie înlocuit de Cluj în topul preferințelor.        

    Să nu uităm că sunt din Roman( jud.Neamț) și în primul an de facultate, ca orice moldovean încă obișnuit să se trezească pe la 7-8 dimineața, am decis să scot curiosul din mine la o plimbare prin locurile rămase încă verzi, adică în parcuri: Cișmigiu, Herestrău, IOR, Tineretului. Le-am luat la rând, câte unul într-o zi, în zilele în care aveam chef.

    Cișmigiu a fost mai puțin impresionant decât mă așteptam, aranjat, curat, cu ,,ceasuri din alea faine vechi” cum le descriu și acum. Ce nu mi-a plăcut e că îmi era la fel de cald în parc cum îmi era și pe stradă.

    Cu Herestrău nu prea m-am înțeles, deși mi-a plăcut mai mult. A trebuit să închiriez o bicicletă din aia cu o singură viteză, să dau la pedale până mi-a ieșit pe nas ca să îl văd pe tot. Oricum, dacă știi pe unde vrei să te plimbi și pe unde să intri în parc, pe acesta îl recomand.

    IOR (sau Parcul Alexandru Ion Cuza) este următorul în lista mea de preferințe, deși uneori miroase atât de puternic a pește că te întrebi unde ți-ai lăsat undița aia veche, făcută din bățul ăla rupt din copacul bunicului (că nu voiai un băț uscat și urât) și pentru care erai la un pas să o încasezi. Prin el am împins în gambă cel mai mult fiindcă locuiam în apropiere. Am râs de tata când îmi povestea că pe vremea lui se făcea baie acolo în lac și ghici ce, două săptămâni mai târziu am văzut oameni făcând baie în lac. Din păcate apa nu e cristalină.

    Tineretului este ultimul. Jumătate îmi place, în cealaltă jumătate am avut nevoie de Google să găsesc ieșirea.

    Cum am ajuns de acasă în fiecare parc? Așa cum învăță orice student Bucureștiul: după stațiile de metrou. Nu e atât de frumos cu metroul, dar este eficient. Este și mai eficient când poți sta în club până la cinci dimineața ca să nu mai dai bani pe taxi.

    Nu o să enumăr toate cluburile sau localurile la care am fost și nici nu o să povestesc viața mea nocturnă.  Doar o să îmi fac prietenii să râdă zicând că acest boboc a cheltuit în Centrul Vechi cam 20-30 de lei pe un shot.  Acasă mă puteam îmbăta rău din banii aștia.

    Am încercat și alte chestii atunci când am avut bani, dar de departe cea mai faină experiență a fost la poligon. Totuși, atunci când a trebuit să fac în așa fel încât să merit acei bani a trebuit să trec, chiar și zi de zi, prin experiențele mai puțin plăcute ale orașului.

    Aglomerația și traficul cred că sunt primele lucruri de care mă pot lega din moment ce, de fiecare dată când ieși din casă, te lovești de ele. Pare că există o lege nescrisă în care trebuie să ai o viteză minimă de deplasare și un set de tactici de evitare a indivizilor care se îndreaptă spre tine cu aceeași viteză, asta dacă mergi pe jos. Cred cu tărie că mulți te înjură dacă mergi mai încet și sunt nevoiți să stea în spatele tău.

    Aglomerația din metrou, tramvai sau RATB intră într-o altă categorie. Acolo ești strivit, pipăit când te aștepți mai puțin și parcă de toată lumea, iar când lumea se împinge în tine din toate direcțiile ai senzația că ai picioare degeaba și că e mai util să levitezi.

    Nu am fost șofer, dar am fost pasager și cu ocazia orei de vârf, la un singur semafor, am putut trage un sănătos ,,power-nap”. Plus că vezi destul de des accidente de mașină, devii familiarizat cu sirena de la ambulanță și dintr-un instinct ciudat te uiți în ambele direcții pe o stradă cu sens unic.

    Când mi s-a transmis că Bucureștiul pute, la propriu, nu am crezut. Dar pute, chiar dacă nu în toate zonele(e prea mare să le fi mirosit pe toate). Am stat la etajul patru iar în unele zile, când doream să-mi aerisesc camera, trebuia să închid geamul.

    Dar o să punctez zilele de week-end deoarece îmi reaminteau mereu că suntem o țară creștină iar duminica, cel puțin, odihna-i sfântă iar orașul pustiu.

    De o frumusețe incontestabilă sunt însă apusurile din acest oraș. Chiar dacă nu ai mereu norocul să vezi cercul solar ascunzându-se, culorile pe care le oferă cerului sunt uimitoare.

    Un mare gândurac magazinelor non-stop care îi hrănesc pe toți cei care uită, sau nu au timp, să își facă provizii în frigider.

 

Publicat: 15/07/2019 20:04


# 14 aprecieri
# 748 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare