#

RawDance - dialog cultural inedit București - Wuppertal


    Ce se întâmplă cu un oraș atunci când devine scena unui spectacol? Cum se schimbă atitudinea trecătorilor atunci când se întâlnesc cu arta? RawDance este un proiect ce forțează limitele și aduce arta în mijlocul oamenilor, transformându-i în spectatori. RawDance este o oportunitate pentru crearea unei conexiuni între scena dansului contemporan din Wuppertal și cea din București, cu dorința de a realiza o punte in- ternațională de viitor.

 

    Acest proiect reprezintă o inițiativă românească de a aduce cultura mai aproape de oameni. Cu opt intervenții stradale (dans și muzică live) și o proiecție de filme de dans românești, se dorește, pe de o parte, familiarizarea publicului german cu formele de expresii contemporane românești, iar pe de altă parte, transformarea moștenirii culturale românești într-o formă de expresie contemporană, abordând motive și teme folclorice în realizarea intervențiilor stradale. RawDance se va desfășura în regim hibrid, atât în format fizic cât și online.

    „Mi-am dorit să creez un context pentru colegii mei de acasă pentru a lua contact cu scena coregrafiei germane chiar din miezul său. În același timp, îmi doresc ca publicul vestic să se întâlnească cu energia și spiritul românesc, cu felul în care compunem și transmitem dincolo de cuvinte, cu o istorie bogată, plină de simboluri care lor le este încă străină. Vreau să aducem un plus de culoare și prospețime acestui oraș deja îmbibat cu atâția ani de cultură. Vreau să arătăm că putem crea lucruri la fel de valabile și în stradă, să arătăm că arta nu este numai despre săli de spectacole și reflectoare, ci poate fi integrată în cotidian fără a-și pierde valoarea”, spune Anastasia Grigore - coordonator artistic și performer.

    Artiștii au șansa de a intra în contact cu profesioniștii din domeniul lor, în cadrul companiei Tanzteater Wuppertal Pina Bausch, dar și cu artiști independenți din oraș. Nu în ultimul rând, Raw Dance propune regândirea unor modalități creative de prezentare către public, adaptate contextului sanitar în care toată lumea își desfășoară activitatea de mai bine de un an.

***

    Proiectul RawDance va debuta cu o proiecție de filme de dans românești realizate de membrii echipei de proiect în ultimii 3 ani, ce se va derula pe fațada clădirii

    Schauspielhaus Wuppertal (viitor Centru Pina Bausch). Apoi, continuă parcursul în oraș cu un spectacol de dans acompaniat de muzică live ce se va desfășura în spații deschise din Wuppertal, Germania, în perioada 30 septembrie - 3 octombrie. Pe parcursul acestei săptămâni, o echipă de 5 dansatori-coregrafi români și 4 muzicieni vor performa de 8 ori acest spectacol în 4 locații publice din oraș, cu sprijin din partea Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, TanzStation și LOCH.

    După seria de evenimente de la Wuppertal, RawDance continuă în București, cu un spectacol în interior (5 octombrie, Apollo111 teatrul, aici mai multe informații: https://www.facebook.com/events/4418439531607119) și o instalație video deschisă publicului la Institutul Goethe (13-14 noiembrie), ce va aduce o parte din experiența echipei în formulă digitală. Va avea loc și o serie de ateliere și prezentări susținute de membrii companiei Tanztheater Wuppertal Pina Bausch pentru studenții secției de coregrafie ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

    În plus, un studiu comparativ realizat de un cercetător cultural va fi prezentat ca rezultat al experiențelor de pe parcusul acestui proiect. Studiul urmărește percepția despre dansul contemporan și relația cu artiștii români a publicului din România și Germania. Concluziile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe adresate comunității studențești și profesorale a UNATC și ca parte a discuției cu echipa proiectului transmisă în regim de livestreaming de la Institutul Goethe București.

 

    Pentru mai multe detalii despre proiect, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Asociației Delazero - www.facebook.com/asociatiadelazero2018

 

 

Raw Dance - proiectul care ne ține în mișcare!

 

 

ECHIPA

Dansatori - Anastasia Grigore, Beatrice Tudor, George Pleșca, Maria-Luiza Dimulescu, Mariana Gavriciuc

Muzicieni - Radu Vâlcu (chitară), Răzvan Florescu (percuție), Mihai Balabaș (vioară)

Voce - MARA

Video-documentar - Corina Andrian (regizor), Cătălin Rugină (DOP)

Costume - Valentin Teodorescu

Publicat: 03/10/2021 07:33


# 5 aprecieri
# 964 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare