#

Care este diferența dintre Bitcoin, Bitcoin Cash și Bitcoin Gold


    Dacă ești nou în lumea crypto, cu siguranță te-ai întrebat de ce, pe lângă Bitcoin, mai există Bitcoin Cash sau Bitcoin Gold. Înainte de a investi în oricere dintre ele, ar fi bine să știi de ce există fiecare și care este motivul pentru care au apărut.

    Notă: Acest articol este scris cu scop educativ și trebuie tratat ca sfat pentru investiții.

 

    Fork

    Fiindcă blockchain-ul este o tehnologie nouă, periodic apar tot felul de îmbunătățiri specifice diverselor proiecte. După ce aceste îmbunătățiri sunt teste, sunt urcate în main net-ul rețelei. În funcție de modificările aduse, blockchain-ul trece atunci printr-un eveniment de bifurcare, numit Fork. Practic în acel moment, începând cu block-ul de la care este adăugată actualizarea, se continuă un nou blockchain care funcționează cu noile îmbunătățiri aduse, fără ca acele îmbunătățiri să mai fie aplicate în block-urile create anterior. 

    Un Fork poate fi de două feluri: Hard Fork sau Soft Fork.

    Când este vorba de Hard Fork, actualizarea este urcată în sistem, iar blockchain-ul continuă înainte fără alte deranjuri. În schimb, atunci când are loc un Soft Fork, blockchain-ul se bifurcă, astfel rezultând un blockchain nou cu o monedă separtă. 

    Acest Hard sau Soft Fork pot apărea pe diferite blockchain-uri. Unul dintre ele a avut loc în 2016 și pe Ethereum, rezultând în Ethereum Classic.

    

    Bitcoin Cash și Bitcoin Gold

 

    Bitcoin Cash

        În august 2017, după o perioadă în care Bitcoin s-a bucurat de popularitate și adopție puternică, s-a pus problema vitezei de execuție a tranzacțiilor și problema scalabilității. Un block avea mărimea fixă de 1 MB, iar asta nu era suficient pentru a acoperi numărul de tranzacții în așa fel încât Bitcoin să poată concura cu sistemele de plăți actuale (Visa/Mastercard/ etc). 

    Atunci, comunitatea a propus două îmbunătățiri care pot fi aduse: introducerea SegWit (Segregated Witness) sau mărirea spațiului de stocare a unui block la 8 MB. 

    SegWit se referă la excluderea semnăturilor unei tranzacții din block și introducerea lor într-un sistem care să funcționeză în paralele, eliberând astfel suficient spațiu de scoare pentru a putea adăuga mai multe tranzacții într-un singur block.

    Majoritatea comunității a optat pentru introducerea SegWit, lucru care a dus la introducerea lui în modul de funcționare a Bitcoin-ului așa cum îl știm astăzi. Totuși, o parte a comunității nu a acceptat această opțiune și au mers pe ideea de a mări spațiu de stocare a unui block la 8MB.

    În acel moment a avut loc un Soft Fork. Blockchain-ul principal al Bitcoin a continuat neîntrerupt, iar în paralele s-a continuat cu un alt blockchain ale cărui block-uri aveau spațiu de stocare de 8MB și a primit numele de Bitcoin Cash. 

 

    Bitcoin Gold

    În luna octombrie a aceluiași an a avut loc un nou Soft Fork pentru Bitcoin, însă de această dată a fost declanșat de mineri.

    Perioada a coincis cu apariția și adopția dispozitivelor ASIC în procesul de minare, care au o putere de computare mult mai mare când vine vorba de a rezolva ecuația hash. O parte din comunitatea minerilor nu a fost de acord cu adopția acestor noi dispozitive pentru minare și au optat pentru revenirea la minarea folosing GPU. Ei au modificat sistemul pentru a devenit imun la minarea folosind ASIC și blockchain-ul a trecut iar printr-un Fork, din care a rezultat Bitcoin Gold. 

    Dacă ai nevoie să înțelegi mai bine cum funcționează Bitcoin Mining și diferența dintre ASIC și GPU, click aici.

    Bitcoin Forks

Bitcoin Hard Forks, Bitcoin Cash and Bitcoin Gold

Publicat: 11/08/2021 09:59


# 3 aprecieri
# 317 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare