#

Cum se minează un Bitcoin sau alte criptomonezi


       Dacă ți se pare ciudat conceptul de a mina un produs digital, atunci nu ești singurul. Pentru multe secole, verbul a mina a fost folosit pentru a desemna acele tuneluri întunecare în care oamenii intrau, coborând zeci de metri sub pământ, pentru a scoate la iveală cărbune, diamante sau chiar aur. Astăzi minarea se poate face altfel, lăsând sute de procesoare să calculeze diverse funcții. Dacă ești interesat de acest tip de minare, fie că vrei să minezi Bitcoin sau altă criptomonedă, citește mai departe pentru a înțelege cum funcționează procesul.

    Cum funcționează Minatul de Bitcoin

    Dacă ai citit articolul nostru despre ce este un blockchain și cum funcționează, înseamnă că deja ești familiarizat cu termenul hash. Ca să reamintim pe scurt, hash-ul folosit pentru Bitcoin este un număr de 64 cifre care arată cam așa:

D4735E3A265E16EEE03F59718B... până la 64 de caractere.

    Dacă este un număr, de ce are litere în el? Pare mai degrabă un cod, ai putea spune.

    Fiecare literă are un număr corespondent, iar literele merg de la A până la F:

  • A este 10
  • B este 11
  • C este 12
  • D este 13
  • E este 14
  • F este 15

    Dacă am converti litere în numere, hash-ul ar arăta cam așa: 134735143102651416.....Ai prins idea.

    Cel mai mic număr hash ar fi: 00000000000... până în capăt. Cel mai mare ar fi: fffffffffff... până în capăt.

    În pofida mărimii considerabile, există totuși un număr de pornire și un număr limită la care un hash poate ajunge. Pentru că sunt numere, pot fi organizate de la cel mai mic, la cel mai mare. Folosind această organizare ierarhică, algoritmul unui blockchain poate seta un anumit target, poate crea o zonă de validare în care minerul poate găsi un hash valid. Minerii caută acest hash valid prin schimbarea constantă a numărului nonce. Dacă nu știi ce este un nonce, află aici.

   Exemplu:

    Să presupunem că numărul de hash-uri este de la 0 la 100. Blockchain-ul setează un target până la 25. Asta înseamnă că orice hash care trece de valoarea 25 nu este valid, minerul nu primește recompensa în Bitcoin și căutarea merge mai departe. Hash-urile valide sunt cele care, ierarhic vorbind, se află sub targetul de 25.

    Acest target este folosit strict pentru a crea o dificultate în minarea de Bitcoin și nu are scop economic sau de altă natură.

      Dificultate

    Dificultatea poate fi cel mai ușor calculată în funcție de numărul de 0-uri de la începutul fiecărui hash.

    Nu suntem străluciți la matematică, dar am căutat puțin și am găsit niște calcule. 

    Având în vedere că hash-ul este un număr cu 64 de caractere, înseamnă că totalul de numere posibile este de 1077.


    Dacă targetul numărului hash are avea 18 cifre de 0 la începutul numărului, atunci totalul numerelor posibile s-ar reduce la 2 x 1055. Probabilitatea ca nonce-ul pe care un miner îl alege de a rezulta într-un hash valid, adică într-un bloc valid, este de 0.00000000000000000002%. Dificultatea de a mina un Bitcoin crește în timp, datorită unor factori precum: numărul de mineri, probabilitatea tot mai mică de a găsi un hash valid, consumul ridicat de energie electrică pe care un dispozitiv de minare îl folosește.

    Se estimează că ultimul Bitcoin va fi minat în anul 2140.

 

    Cu ce minezi un Bitcoin

    Pentru a putea mina Bitcoin este nevoie de un anumit tip de hardware, cu o anumită putere de computare. De-a lungul vieții Bitcoin, s-au fost folosite 3 tipuri de hardware:

  • CPU - Central Processing Unit
  • GPU - Graphics Processing Unit
  • ASIC - Application-Specific Integrated Circuit

        CPU - Central Processing Unit

    Se referă la microcipul principal pe care orice calculator sau laptop îl are. Este procesor care primește și execută toate comenzile. Are un caracter versatil, deoarece trebuie să fie capabil să se ocupe de diverse comenzi. Puterea de procesare când vine vorba a rezolva funcția Hash-256, adică de a mina Bitcoin, este de 10 MH/s, adică 10 milioane de hash pe secundă.

        GPU -  Graphics Processing Unit

   GPU se referă la unitatea de procesare grafică a calculatoarelor sau laptopurilor. Este un tip de procesor specializat pentru grafică, iar tocmai acest caracter specific îl face mai potrivit pentru a rezolva Hash-256. Din cauza diverselor comenzi pe care un CPU le are de executat, îl fac mai puțin eficient când vine vorba minare. Puterea de procesare a GPU este de 1 GH/s, adică 1 miliard de hash pe secundă.

        ASIC - Application-Specific Integrated Circuit

    Acest tip de procesor este specific creat pentru a executa o anumită comandă, cum ar fi rezolvarea Hash-256. Atinge viteza uluitoare de peste 1000 GH/s, adică peste 1 trilion de hash pe secundă.

    Cu ce se minează astăzi Bitcoin

   Blockchain-ul principal al Bitcoin este minat folosit ASIC. Cu toate aceste, o parte a comunității minerilor nu a fost mulțumită de apariția ASIC și s-au întors la minarea folosind GPU, rezultând în Hard Fork-ul din octombrie 2017. Pe scurt, blockchain-ul s-a divizat: pe de o parte aveam în continuare rețeaua Bitcoin care funcționează așa cum o știm, de cealaltă parte aveam rețeaua Bitcoin Gold, care că este minat folosind GPU. Mai multe despre Bitcoin Gold și Bitcoin Cash aici.

    Mining Pools

    Imaginează-ți că te-ai hotărât, alături de un număr de prieteni, să minezi Bitcoin. Vă cumpărați fiecare câte un procesor și vreți să începeți treaba. În scurt timp realizați că puterea procesoarelor voastre de computare este infimă pe lângă cea a halelor industriale pline de procesoare care au drept unic scop minarea de Bitcoin. În cazul ăsta, hotărâți să puneți la un loc puterea de computare a procesoarelor voastre și creați un Mining Pool. 

    Un Mining Pool asta face: combină puterea de procesare a mai multor mineri micuți, care altfel nu ar putea concura cu minele industrializate. În cazul în care Mining Pool-ul nimerește un hash și un bloc valid, răsplata în Bitcoin este împățită în funcție de puterea de computare pe care fiecare membru o aduce în Mining Pool.

       Linkuri Utile:

Publicat: 30/07/2021 16:31


# 8 aprecieri
# 877 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare