#

Blockchain. Ce este? Tehnologia Blockchain


        Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil explicațiile de pe Wikipedia ți s-au părut prea întortocheate pentru a înțelege ce este un blockchain. Am încercat să oferim o explicație cât mai simplă, care să cuprindă funcționalitatea de bază. Dacă vrei să știi mai multe urmărește linkurile către restul articolelor legate de blockchain și cryptomonede. Că avertisment: informațiile au doar scop educativ, deci nu sunt sfaturi financiare. Tehnologia blockchain este constant îmbunătățită, iar aici vei găsi doar informațiile de bază care să te ajute cu primii pași în crypto.

    Dacă simți nevoia unui dicționare crypto care să te ajute să navighezi prin informații.

 

    Ce este blockchain-ul

    Termenul Blockchain se referă la un registru de informații, alcătuit din mai multe foi denumite blocuri, care sunt legate între ele și securizate prin criptografie. 

    Cuvântul chain se referă la faptul că aceste blocuri, sau liste încărcate cu informație, sunt legate una de alta prin intermediul unui fel de lanț digital (deși e puțin mai complicat de atât), care are la bază funcțiile Hash. Ne putem gândi la hash ca fiind o amprentă pentru fiecare bloc în parte.

    Una dintre calitățile unui număr hash, care este obținut prin rularea algoritmului specific, stă în faptul că este ireversibil, adică nu poți calcula în sens invers pentru a obține datele care au generat acel număr hash. Pentru a obține un hash pentru fiecare bloc, algoritmul folosește toate datele din bloc-ul respectiv pentru a obține un hash. Dacă un singur caracter din acel bloc este schimbat, hash-ul  se schimbă în totalitate datorită unui efect tip avalanșă. Pentru Bitcoin este folosit SHA-256, iar numărul arăta cam așa:

d6806158f753340023ff765021.... până la 64 de caractere.

    Pe scurt spus, un hash asigură autenticitatea unui bloc în care au fost salvate informațiile. Când vine vorba de cryptomonede, informațille care sunt salvate în bloc sunt tranzacțiile realizate între wallet-uri sau exchange-uri.

    Dacă vrei să vezi cum se generează un Hash, click aici: Hash Generator

 

Imagine Blockchain Hash

 

       Tehnologia Blockchain pe larg

    Acum că am înțeles ce este un bloc și ce este un hash, trebuie să intrăm puțin mai în detaliu pentru a pricepe cum funcționează tehnologia blockchain ca întreg.

    În intregimea lui, un block din rețeaua Bitcoin conține următoarele câmpuri de informații:

  • Numărul blocului
  • Semnătura în timp (timestamp)
  • Nonce
  • Informația aflată în tranzacții
  • Hash-ul anterior

    Repet: cea mai mică schimbare în informația aflată în bloc va genera un nou număr hash, care nu va corespunde cu hash-ul din blocul următor. Dacă o persoană ar încerca să spargă un blockchain, ar trebui să schimbe fiecare număr hash al fiecărui bloc care urmează, ceea ce ar necesita cel puțin o putere enormă de computare. Deși în teorie este posibil ca un blockchain să fie spart, dificultatea face procesul mult prea complicat, cere multe resurse, iar recompensa este mult prea mică.

    Dacă majoritatea informațiilor pe care le poți găsi într-un bloc pot fi înțelese intuitiv, haideți să vedem la ce se referă termenul Nonce.

    Un Nonce este un număr ales în mod arbitrar, dar care joacă un rol important în variația numerelor hash. După cum am menționat mai sus, un număr hash este generat luând în considerare toate informațiile dintr-un bloc. Din moment ce restul datelor dintr-un bloc nu trebuie să fie schimbate(referindu-ne în mod special la tranzacții), Nonce-ul a fost adăugat pentru a crea o anumită dificultate în găsirea unui hash. Este numărul pe care minerii de Bitcoin trebuie să îl schimbe în speranța că astfel vor obține un număr hash valid, corespondent unui bloc și astfel să primească recompensa în Bitcoin. Dacă vrei să afli ce alte tipuri de monezi mai există, în afară de Bitcoin, click aici.

    Semnătura în timp(timestamp) are în principal rolul de a marca momentul în care un bloc a fost minat. Însă acest timestamp aduce o dificultate în plus tot procesului de minat, deoarece la fiecare secundă numărul nonce-ului pe care minerii l-au încercat cu o secundă în urmă se resetează și ar trebui încercat din nou. De ce? Pentru că o singură cifră din întreg bloc-ul a fost modificată, iar hash-ul se modifică în totalitate. Acest lucru se întâmplă, natural, în fiecare secundă. Pentru a înțelege mai bine procesul de minare, citește articolul pe care l-am scris despre Minarea de Bitcoin.    

    Așa funcționează un registru public, securizat, unde banii pot fi urmăriți la fiecare tranzacție.

    Dacă dorești să te joci cu un demo, click AICI. 

 

Blockchain block informatie

 

   Tranzacțiile Bitcoin, precum tranzacțiile oricărei cryptomonede, pot fi urmărite print-un explorer specific fiecărui blockchain. Un explorer este o platformă publică prin care o persoană poată urmări traseul aceluiași Bitcoin, de la prima vânzare până la portofelul în care se află în prezent. Dacă vrei să te uiți, chiar și în timp real, la tranzacțiile de Bitcoin, intră  AICI.

 

Publicat: 29/07/2021 22:10


# 4 aprecieri
# 646 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare