
Somnul extraordinar al mamiferelor
Somnul animalelor
Dacă ai citit articolul nostru despre cum funcționează somnul, ai aflat că somnul este un element cheie al evoluției noastre ca specie. Însă nu doar mamiferele, ci toate speciile de animale studiade până în prezent manifestă nevoie de a dormi sau un comportament extrem de asemănător cu somnul. De la cele mai mari viețăți, până la cea mai mică insectă vor descoperi nevoia de somn, totuși unele specii dorm într-un fel cu totul și cu totul surprinzător. Aceste abilități sunt, cel mai adesea, determinate de mediul de viață și necesitatea de a supraviețuirii.
Numai mamiferele și păsările prezintă aceleași etape de somn ca om, anume somnul NREM și REM. Restul animalelor prezintă doar somn NREM profund.
1. Balene și delfinii
Se știe sigur că mamiferele acvatice au parte mai mult de somn NREM decât somn REM, însă existența și durata somnului REM prezintă o dificultate mai mare de cercetare, ceea ce a pus oamenii de știință în dezacord.
Ceea ce este uimitor în ceea ce privește somnul profund al acestor animale stă în faptul că somnul este uniemisferic, adică pot dormi doar cu jumătate de creier pe rând.
Această incredibilă capacitate de a dormi doar cu jumătate de creier este pusă pe seama nevoii de a menține înotul. Pentru a nu se relaxa complet și scufunda în timpul somnului, o parte a creierului rămâne activă pentru a asigura această funcție.
Ba mai mult, chiar dacă jumătate din creier doarme profund, delfinii pot duce la capăt un impresionant nivel de mișcare și chiar comunicare.
2. Păsările
Păsările sunt capabile de același somn uniemisferic, însă din motive diferite. Acest tip de somn le permite să rămână vigilente când vine vorba de ceea ce se petrece în jurul lor. Când păsările sunt singure, una dintre emisferile creierului și ochiul corespondent(adică ochiul opus) rămân în starea de veghe pentru a o feri de eventuale pericole. Cealaltă jumătate a creierului și ochiul corespondent merg la culcare.
Strategia părăsilor este aplicată și în grup. Imaginati-vă un sit de păsări pe o creangă. Părăsile din extremități trebuie să își mențină în stare de veghe ochiul(ci partea creierului) dinspre partea exterioară grupului, pentru a asigura întreg șirul în fața pericolului. La un moment dat se vor întoarce 180 de grade și vor schimba starea de veghe a emisferelor.
În tot acest timp, părăsile aflate în interiorul șirului vor dormi cu tot creierul simultan.
O altă abilitate a păsărilor este de a dormi câteva secunde în zbor, în timpul sezonul de migrare. Acele câteva secunde sunt suficiente pentru a le reseta capacitățile de spor pentru a duce migrarea până la capăt.
3. Altele
Elefantul are nevoie de jumătate din cantitatea de somn de care au nevoie oamenii, adică 4 ore.
Tigrii și leii dorm aproximativ 15 ore zilnic. Liliacul doar chiar 19 ore.
Două specii de veveriță, deși fac parte din aceeași familie(rozătoare), au nevoi de somn complet diferite: veverițele de pădure doar 15.9 ore, pe când veverițele Degu doar 7,7 ore.


Comentarii
Articole asemănătoare

Partidele politice în online
De aici ne-a venit ideea de a arunca un ochi pe site-urile principale ale celor nouă partide politice reprezentate, până în prezent, în cursa prezindențială.

Partidele politice în online
Trecem la următoarele două partide politce: UDMR și USR.

La UNATC
În cazul în care există elevi curioși, o să spun, cu bune și rele, cum arată UNATC în ochii absolventului facultății de coregrafie.