#

Tipuri de monede în terminologia crypto. De la Bitcoin la Ethereum


    De la începuturile Bitcoin până în prezent, piața cripto a avut o creștere impresinantă de-a lungul anilor. Dacă 1 Bitcoin valora sub un dolar acum 11 ani, astăzi a ajuns să valoreze, la vârful de piață, 60.000 de mii de dolari. Pe măsură ce utilitatea blockchain-ului a devenit evidentă, iar Bitcoinul a atras din ce în ce mai mult capital, alte serii de proiecte au început să fie construite prin blockchain, fiecare proiect generând o nouă monedă. 

    Piața cripto s-a dezvoltat, are o valoare de piață de 1.6 trilioane cu un număr de 10.173 de monezi la momentul actual, 31.05.2021. Terminologia s-a dezvoltat și au apărut denumiri pentru a face referire la grupurile de monezi.

 

    Tipuri de monezi/ coins

  

    1. Altcoins 

 

    Termenul face referire la orice altă criptomonedă în afară de Bitcoin. Un altcoin este orice altă monedă, în afară de Bitcoin. Motivul pentru care Bitcoin este exclus atunci când folosim termenul de altcoins se datorează faptului că Bitcoinul este prima cripto monedă creată, piața fiind dominată și influențată majoritat de Bitcoin. În momentul realizării articolului, Bitcoin are o dominanță de piață de 43%.

    De notat că fiecare monedă are o denumire prescurtată, la fel precum dolarul (USD) sau euro (EUR).

    Exemple de Top 5 Altcoins:

  • Ethereum   - ETH
  • Tether - USDT
  • Cardano - ADA
  • Binance Coin - BNB
  • XRP - XRP    

 

    2. Stablecoin

 

    Un stablecoin este o criptomonedă a cărei valoare este legată de mărfuri, bunuri sau bani fiduciari pentru ca valoare să rămână aceeași în timp. În piața volatilă a criptomonedelor, stablecoin sunt monedele care asigură stabilitatea și posibilitatea de a-ți feri investitița de schimburile ample de preț.

    Cel mai cunoscut și folosit stablecoin este Tether. Un Tether are valoare fixă de 1$ dolar deoarece, pentru fiecare monedă USDT care circulă în piață, există câte un dolar corespondent într-un cont bancar. 

    Alte Stablecoin:

  •  USD Coin - USDC
  •  Binance USD - BUSD
  •  DAI - DAI
  • TerraUSD - UST

 

    3. Shitcoins

 

    Termenul de shitcoin este folosit pentru a face referirile la acele monede(altcoins) care nu au nici o utilitate sau valoare reală. Un shitcoin poate fi adesea legat de o metodă de Scam/înșelătorie, cum ar fi Pump and Dump sau RugPull. Cele mai bune exemple de shitcoins sunt monezile realizate folosit simple imagini sau meme-uri, cum ar fi DodgeCoin. 

    Valoare unui Shitcoin este adesea umflată artificial sau manipulată. Este o metodă prin care cei foarte puțini și foarte norocoși pot face bani rapid, dar și o metodă prin care se pot pierde foarte mulți bani.

      Cele mai multe proiecte în piața cripto sunt, din păcate, shitcoins.

 

Publicat: 31/05/2021 13:58


# 5 aprecieri
# 355 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare