#

Ce înseamnă RugPull?


    Ce înseamnă RugPull?

    Pentru a înțelege cum funcționeză RugPull, trebuie întâi să lămurim ce înseamnă un Liquidity Pool, adică un fel de bazin/zăcământ de lichiditate.

    Liquidity Pool reprezintă o adunare de fonduri blocate printr-un smart contract. Aceste zăcăminte de lichiditate sunt folosite pentru a facilita schimburi decentralizate, împrumuturi și alte câteva funcții. În cele mai multe cazuri, poți urmări dacă lichiditatea a fost trimisă și blochată într-un astfel de contract dacă te uiți la lista de holders. Ceea ce face atractivă această poziția de holders, unde contribui cu lichiditate blochată printr-un smart contract, este faptul că holdarii primesc o parte din taxele plătite de către cei care cumpără sau tranzacționează cu moneda proiectului respectiv.

    Cu toate aceste, dacă nu ai acces la portofelele(wallet) în care a fost blocată lichiditatea, nu poți știi pentru câtă vreme a fost blochată cu adevărat. Screenshot-urile sau imaginile care conțin aceste dat pot fi foarte ușor modificate, iar holderii păcăliți să își mențină pozițiile.

    Se numește Rug Pull atunci când aceast fond de lichiditate este retras brusc din piață, de îndată de fondul atinge suma dorită de către echipa care a dezvoltat proiectul. Rămas fără fond care să o susțină și fără echipa din spate, în mod automat proiectul își pierde relevanța iar toată lumea iese în pierdere.

    De cele mai multe ori, înainte ca un Rug Pull să aibă loc, echipa din spate va încerca să creeze un hype în jurul proiectul fie după, fie înainte de lansarea acestuia pe piață. 

    Printre semnele care prevestesc posibilitatea unei astfel de manevre:

  • chatul de pe Telegram este dat pe Mute
  • dezvoltatorii promit că vor debloca contractul de fonduri abia după ce comunitatea de Telegram va ajunge la un anumit număr de membri
  • site-ul proiectul este foarte atrăgător, încercând să convingă despte utilitatea și seriozitatea proiectului, fără a avea însă informații care să spună cu adevărat ceva
  •  

    

Publicat: 26/05/2021 08:13


# 4 aprecieri
# 1202 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare