#

Bull Market vs Bear Market. Definiție și caracteristici


    Atunci când intri într-o piață a investițiilor, cu siguranță vei auzi de termenii Bull Market și Bear Marker. Într-o variantă mai scurtă ar fi bearish sau bullish

    Acești termeni fac referire la starea sau tendințele pieței (cum ar fi cea a acțiunilor sau criptomonedelor).  Pentru cineva care își dorește să facă astfel de investiții este important să înțeleagă terminologia și ceea ce se petrece în piață în acel moment.

 

Bull Market vs Bear Market

 

Bull Marker - definiție

    Făcând referire la taur(bull), termenul este folosit atunci când o anumită piață prezintă condiții favorabile de creștere. În general, este perioada în care prețurile acțiunilor, criptomonedelor sau ale altor active economice sunt în creștere. Tradus într-o scară mai largă, este perioada în care economia unei țări prosperă, iar rata șomajului este scăzută sau în scădere.

    În Bull Market consumatorii sunt predispuși să cumpere, iar investitorii să investească.

    Probabil de aceea pe Wall Street a fost pus un Taur(bull) metalic, pentru a simboliza puterea economică.

 

Bear Marker - definiție

    Sau piața ursului(bear), indică o stare economică contrastând cu cea sus menționată. O astfel de perioadă poate fi identificată atunci când prețul activelor scade cu minim 20% și rămâne la acel preț(sau în continuă scădere) pentru o mai lungă perioadă de timp. La scară largă, este perioadă în care economia statală nu o duce foarte bine, iar rata șomajului este în creștere. 

    În Bear Market oferta depășește cererea și perioada ar putea deveni o criză financiară.

    Atât Bull Market, cât și Bear Market nu au o durată clară de timp. Pot ține de la luni, până la câțiva ani.

    ,,Bulish” și ,,bearish” sunt termeni folosiți pentru a descrie tendințele de piață. Dacă un activ are creșteri ușoare sau tentințe de creștere spunem că este bullish. În sens invers, dacă are scăderi ușoare și tenținte să își continue scăderea spunem că este bearish.

 

Comportamentul investitorilor

 

    Piața este mereu în schimbare, iar cei mai mulți investitori au învățat să diferențieze fluxul de preț care variază zilnic de perioadele care fac referire la Bear sau Bull. Cei care tranzacționează activ și-au dezvoltat metode de a citi hărțile(chart-uri) acțiunilor, anticipând (niciodată cu precizie de 100%)  perioadele aproximative până la declanșarea unui anumit ciclu.

    În perioada de Bull, preferabil chiar la început, cei mai mulți cumpără active deoarece prețul acestora urmează să crească. Cumpără când prețul este scăzut și vând scump.

    Când piața dă semnale că urmează o perioadă de Bear Market, cei mai mulți investitori caută să vândă și să-și asigure lichiditatea(banii) cumpărând active ale căror valoare nu suferă schimbări majore(aurul poate fi un exemplu).

 

Volatilitatea pieței

 

    Orice piață are un anumit grad de volatilitate. Volatitatea reprezintă raportul dintre prețul unui activ și schimbările pe care le poate suferi într-o anumită perioadă de timp.

    Cu cât fluctuațiile de preț ale unui activ sunt mai mari și se petrec într-un interval de timp mai scurt, cu atât volatilitatea acelui activ crește.

    În prezent, cea mai volatilă este piața criptomonedelor(Bitcoin, Ethereum etc). Prețul unui Bitcoin poate scădea sau crește și cu zeci de mii de dolari în termen de doar câteva ore.

Publicat: 27/04/2021 11:17


# 3 aprecieri
# 540 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare