#

Bârfa. Rolul ei. De ce bârfim?


Rolul bârfei - din punct de vedere științific

 

    Bârfa, astăzi general văzută ca fiind un lucru negativ, a fost printre primele metode de evoluție socială importantă a omului, iar dovada incontestabilă este perpetuarea ei și în zilele curente.

    Dacă ne uităm în jurul nostru, chiar și în grupul nostru de prieteni, vedem că toate grupurile sociale care au o stabilitate constantă funcționeză pe încredere reciprocă. Încrederea se construiește prin cunoașterea celuilalt, adică prin lucrurile pe care le știe o persoană despre cealaltă, și invers. Însă, pentru ca încrederea să fie continuă, fluxul de informații pe care le căpătăm trebuie să fie cât mai la ordinea zilei. În grupurile tot mai mari, bârfa este instrumentul prin care informația circulă de la un individ la altul. Cum am putea altfel, într-un grup de 15 persoane, să fim la curent cu acțiuniile și trăirile celorlalți?

    Bârfa oferă posibilitatea oamenilor de a transmite informația valoroasă într-o rețea socială extinsă. Bârfa este și modalitatea prin care persoanele descoperă cel mai rapid și ușor ceea ce este considerat de către o societate ca fiind bine sau rău, și le ajută să se conformeze sau să înțeleagă valorile acelei societăți.

    La fel ca în timpurile vechi, bârfa funcționează și ca o metodă de avertizare. Dacă un nou membru intră într-o societate deja formată, prin bârfă, cei care au aflat deja lucruri despre persoana nou venită, pot informa și restul comunității dacă persoana este sau nu de încredere. Cel mai bun exemplu de urmărit sunt copiii, care adoptă același mecanism social fără să îl fi copiat direct de la adulți.

    Dacă faci un pas înapoi, bârfa este prima versiunea de Social Media: plină de lucruri inutile, reclame, hateri, influenceri, dar și de oportunități.

    Următoarea evoluție majoră din punct de vedere social este crearea miturilor. Află mai multe despre Rolul Miturilor.

 

Perspectiva eronată asupra bârfei 

 

    Faptul că bârfa este general văzută ca un obicei rău este confirmat chiar de definiția prezentă în dex a cuvântului. 

BÂRFEÁLĂ, bărfeli, s. f. Faptul de a (se) bârfi; vorbe răuvoitoare la adresa cuiva; bârfire, bârfă, bârfit, cancan (sursă: dexonline.ro)

    Această viziune este evident consecința bârfei negative, dar mai cu precădere a celei false, concepute cu scopul de a manipula sau convinge. În realitate, însă, bârfa ar fi mai bine definită ca  „a vorbit despre alți oameni în absența lor”.

    Într-un studiu publicat în jurnalul Social Psychological and Personality Science realizat în anul 2019 de către Megan L. Robbins și efectuat pe 467 de subiecți, s-a ajuns la concluzia că o persoană petrece aproximativ 52 de minute în fiecare zi doar vorbind despre alte persoane. Important este că cea mai mare parte a conversațiilor erau neutre. Aproximativ 15% a conversațiilor studiate conțineau „bârfa” care putea fi caracterizată ca fiind negativă, iar 9% ca fiind pozitivă.

 

Femei vs bărbați. Aptitudini sociale

 

    În circulația populară mai există și concepția că femeile sunt mult mai predispuse bârfei decât bărbații. Un studiu mai vechi, din anul 1993, confirmă acest fapt. Într-o conversație, bărbații petrec aproximativ 55% din timp bârfind, în vreme ce femeile folosesc 67% din aceeași conversație în același scop.

    Acest lucru vine însă ca argument care poate susține cercetările din 2013 realizate asupra diferențelor dintre creierul feminim și cel masculin. Acest studiu, realizat de cei de la Penn Medicine, a relevat faptul că femeile sunt, din punct de vedere social și emoțional, superioare bărbaților.

     „For instance, on average, men are more likely better at learning and performing a single task at hand, like cycling or navigating directions, whereas women have superior memory and social cognition skills, making them more equipped for multitasking and creating solutions that work for a group.” (Penn Medicine News-Brain Connectivity Study Reveals Striking Differences Between Man and Women )

 

Publicat: 26/04/2021 10:57


# 3 aprecieri
# 253 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare