#

Roller Skates, adică mai mult decât role cu Eugeniu Digori


     Vorbeam acu ceva vreme despre încercarea noastră de a găsi tinerii capabili din România. Digori Eugeniu, deși provine din Republica Moldova, locuiește în România de ceva vreme și sperând că se simte român măcar în egală măsură, ne-am decis să vorbim despre ceea ce face, cum face și de ce.

    Eugeniu este un Roller Skater și în ciuda faptului că acest sport nu este deloc nou în lume, în România se știe prea puțin despre el. 

    Vă las aici contul lui de Instagram @eugeniudigori, unde puteți vedea cum arată ceea ce face. Eu unul, ca și mulți oameni care se plimbă vara prin Herăstrău, l-am văzut live în acțiune.

    This is my favorite so far! 

   Când ai început să te dai pe role?

Eugeniu: „La 20 de ani. Mă lăsasem de fotbal și nu aveam un sport, nu aveam o ocupație. Am văzut un video pe YouTube cum se dau alți băieți pe role și am decis și eu să-mi cumpăr o pereche de role. Erau vai și amar de ele. Am dat atât de puțini bani pe ele încât atunci când am vrut să mi le leg se rupeau. Se mișcau tare în picior. Le luasem de la un Second Hand.

    Și era o vale abruptă, cu gropi, și urcând-o cu rolele am zis că îmi dau drumul la vale. Dacă o să cad jos, mă las de role, dacă nu, continui . ”

    Evident ai reușit să cobori, dar știai deja să te dai pe role?

Eugeniu: „Nu.

    Am început după să merg pe role, însă doar mă plimbam prin oraș. Cu timpul am încercat să mai fac sărituri și tot așa, vreme de 3 ani. La un moment dat m-am oprit în Herăstrău, la statuia Charles Du Gaulle, m-am așezat pe bancă și în apropiere erau doi băieți. Când i-am văzut mi-am zis: ,,Mamă, ești nebun? Uite cum să dau ăștia!

     Ei s-au apropiat de mine, pentru că au văzut că am role cât de cât scumpe în picioare, și mi-au zis să le arăt ce știu să fac, după care mi-au zis că le-ar face plăcere să merg să mă antrenez cu ei.”

    Știai deja să faci anumite elemente?

Eugeniu: „Nu multe chestii. Doar lucruri de bază, cum ar fi : frâne, sărituri, mersul cu spatele.”

   Roller Skater. Eugen Digori

     Le-ai învățat singur?

Eugeniu: „Singur.”

    Te-ai uitat pe internet la tutoriale?

Eugeniu: „Nu.

    O chestie e că în momentul în care te apuci de slalom nu contează că ai mai mers 4 ani pe role înainte. Se ia totul de la început. Sunt cu totul alte mișcări.  Înveți totul de la zero.

    Câteva luni m-am antrenat cu ei, apoi mai mult de jumătate de an la Galați, după care m-am întors în București vara trecută. ”

    Ai fost mai motivat antrenându-te cu prietenii?

Eugeniu: „Da, mi-am descoperit oarecum pasiunea. Într-atât de mult mi-a plăcut încât merg mai bine pe role decât pe propriile picioare.

    Uneori visez scheme pe care vreau să le învăț, dar nu pot pentru că nu îmi permit picioarele sau fizicul.”

    Ce ar trebui să faci ca să îți permită se execuți mai multe mișcări?

Eugeniu: „Să mă antrenez în fiecare zi.

    Trebuie să îmi fac și un program cu zile de repaus pentru că dacă ești continuu obosit nu reușești să obții nimic.”

roll skates

    Pentru a ajunge la concurs a trebuit să te califici sau să plătești vreo taxă de înscriere? Este vreo Federație Națională care te-a ajutat?

Eugeniu: „În România nu, dar este o Federație Internațională. Oarecum sunt oamenii care au fost la compeții în trecut și acum sunt în juriu.

    Pentru a merge la compețiii trebuie doar să mă înscriu, să spun cine mi-a fost antrenorul, țara de unde provin și un sponsor. Sponsor mai ales pentru că trebuie să mă duc cu o săptămână mai devreme pentru că nu sunt obișnuit cu suprafața de concurs, iar dacă nu ești obișnuit cu ea este foarte posibil să aluneci. 

    Eu m-am antrenat mereu pe asfalt. Când m-am dus în Chișinău la o sală pentru role nu puteam să fac nici o mișcare pentru că alunecau rolele.”

    Există o denumire clară pentru acest sport?

Eugeniu: „Da. FreeStyle Skate Slalom. Poți face FreeStyle, Slalom Clasic, Slide-uri sau Frâne, Sărituri. 

    În Slalomul pe care îl fac eu există 3 tipuri de linii, cu distanăța dintre jaloane de diferite dimensiuni. De 100, 80 și 60. La linia de 60 mișcările sunt cele mai punctate.”

    Roler Skater or extrem rolling

     La ce vârstă, ideal, ar trebui să se apuce cineva de mersul pe role?

Eugeniu: „3 anișori. Iar pe lângă să mai facă și gimnastică.”

      De ce?

Eugeniu: „Pentru echilibru și elasticitate.”

   

     Sunt alte reguli față de mersul obișnuit pe role?

Eugeniu: „Da. Imaginează-ți cum dansează femeile pe tocuri și cum în momentul în care dansează, tocurile fac parte din piciorul lor. Așa și pe role. Dacă nu le șimți, dacă nu îți place să stai pe înălțime, nu ai cum să faci role. Piciorul tău deja nu mai există: există rola. Piciorul tău este constituit din 4 roți.”

    Câți sunteți în țară care faceți asta?

Eugeniu: ”9-10 persoane care dezvoltă cultura asta. Vrem să arătam oamenilor că rolele pot fi nu doar o plimbare prin oraș. Poate fi un sport la același nivel cu restul sporturilor. Vrem să arătam că se poate face ceva frumos, să arătam că unii oameni se pot regăsi în asta, că se poate face un club, că putem crește la nivel de țară.

    Mie îmi pare rău că în toată Romania, chiar și în Bucureștiul ăsta atât de mare, nu există o sală unde te poți antrena iarna. Nu exită nici locuri unde să te lase să te antrenezi.

    Eu iarna trecută am fost la o parcare să mă rog de un domn să îmi permită să mă antrenez pentru că era goală și mi-a zis să plec.”

    Este o problemă în România legată de sport în general. Sunt mulți oameni care poate ar face anumite sporturi doar pentru relaxare, dar nici măcar nu știu că ar exista aceste posibilități. Să nu mai menționez de dificultățile celor care pot face sau fac deja performanță.

Eugeniu: „Oamenii nu știu despre asta pentru că nu se arată. Nu neapărat să faci la nivel profesional, dar pentru tine, poate vrei doar să înveți să mergi corect pe role.

Dacă te duci în Chișinău ai 7 săli de mers pe role, și Chișinăul nu e nici măcar jumătate din București. Spune-mi unde există în București un Rollerdrom? Nu există.”

       

    Sperăm că vă place în primul rând ce face Eugeniu, iar dacă va plăcut articolul haideți să îl susținem cu un Share. Also, dacă cunoașteți alți oameni capabil care pot schimba România în frumos și nimeni nu le oferă atenție, scrieți-ne.

Publicat: 04/01/2021 08:04


# 7 aprecieri
# 1291 vizualizări

Comentarii


Adauga comentariuArticole asemănătoare